Η Apple άρχισε να πωλεί στις ΗΠΑ αναθεωρημένα μοντέλα των Watch Series 9 και Ultra 2 χωρίς τη λειτουργία παρακολούθησης οξυγόνου στο αίμα, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει μια διαμάχη για διπλώματα ευρεσιτεχνίας με την ιατρική εταιρεία Masimo.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο διευθύνων σύμβουλος της Masimo, Joe Kiani, δήλωσε ότι οι χρήστες των Apple Watch είναι καλύτερα χωρίς τη λειτουργία παρακολούθησης του οξυγόνου στο αίμα, καθώς την αποκαλεί αναξιόπιστη.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Kiani επέκρινε την Apple επειδή “μεταμφιέζει” το χαρακτηριστικό υγείας που προσφέρεται με το Watch ως “αξιόπιστο, ιατρικό παλμικό οξύμετρο”. Σύμφωνα με το στέλεχος, η εφαρμογή της Apple είναι αναξιόπιστη και οι καταναλωτές “είναι καλύτερα χωρίς αυτήν”.
Υποστήριξε επίσης ότι η παλμική οξυμετρία δεν είναι χρήσιμη αν η παρακολούθηση δεν είναι συνεχής. Η Apple απάντησε στα σχόλια αυτά λέγοντας ότι η λειτουργία είναι αξιόπιστη και μπορεί να σώσει ζωές.
Η λειτουργία παρακολούθησης του οξυγόνου στο αίμα προστέθηκε το 2020 στα Apple Watch με τα Series 6. Το 2021, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο συνέκρινε την τεχνολογία που είναι ενσωματωμένη στα Apple Watch με δύο οξύμετρα που διατίθενται στην αγορά.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που το Apple Watch έδειχνε μερικές φορές υψηλότερες τιμές SpO2, τα αποτελέσματα εξακολουθούσαν να είναι αρκετά ακριβή.
Ένα χρόνο αργότερα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Digital Health του SAGE συνέκρινε το οξύμετρο που είναι ενσωματωμένο στα Apple Watch με το Masimo Radical-7 και κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ παρόμοια μεταξύ των δύο συσκευών.
Η λειτουργία παρακολούθησης του οξυγόνου στο αίμα των Apple Watch απαιτεί από τον χρήστη να ανοίξει την εφαρμογή και να περιμένει 15 δευτερόλεπτα για να λάβει τα εκτιμώμενα επίπεδα. Περιοδικά, όταν ο χρήστης δεν κινείται, το Apple Watch ελέγχει αυτόματα στο παρασκήνιο το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν ο χρήστης κοιμάται.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.