Η Κλιματική Κρίση στα χειρότερα της. Διακεκριμένοι επιστήμονες απηύθυναν μια σοβαρή προειδοποίηση, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον “υπαρξιακή απειλή” για τη ζωή στη Γη. Η εκτίμησή τους, με βάση την ανησυχητική αύξηση των φετινών ρεκόρ καύσωνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων, αποκάλυψε μια σκληρή πραγματικότητα: τα φαινόμενα αυτά πλήττουν τον πλανήτη με μια σφοδρότητα που ξεπερνά τις προηγούμενες προβλέψεις.
Με το 2023 να αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, περιοχές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν καταστροφικούς καύσωνες, θανατηφόρες πλημμύρες και, σε ορισμένες τραγικές περιπτώσεις, και τις δύο καταστροφές να συμβαίνουν με ταχεία διαδοχή.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience, ένας διεθνής συνασπισμός εμπειρογνωμόνων εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πρωτοφανή ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων το 2023. Εξέφρασαν φόβο για το ανεξερεύνητο έδαφος στο οποίο έχει πλέον εισέλθει η ανθρωπότητα, δηλώνοντας απερίφραστα: “Η ζωή στον πλανήτη Γη βρίσκεται υπό πολιορκία”.
Οι επιστήμονες εξέφρασαν τη λύπη τους για την ισχνή πρόοδο της ανθρωπότητας στον περιορισμό των εκπομπών που ευθύνονται για τη θέρμανση του πλανήτη. Τα κυριότερα αέρια του θερμοκηπίου έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν πέρυσι, επιδεινώνοντας την Κλιματική Κρίση.
Η ανησυχητική αυτή εκτίμηση έρχεται μόλις ένα μήνα πριν από τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να θεωρηθεί η κλιματική έκτακτη ανάγκη όχι ως ένα μεμονωμένο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά ως μια συστημική, υπαρξιακή απειλή.
Η μελέτη εξέτασε εξονυχιστικά 35 κρίσιμα πλανητικά “ζωτικά σημεία” και ανακάλυψε ότι 20 από αυτούς τους δείκτες είχαν φθάσει φέτος σε ακραίες τιμές ρεκόρ. Ακόμη και μία μέτρια αύξηση κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έχει προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες, οδηγώντας σε καταστροφές και οικονομικά βάρη παγκοσμίως.
Τι θα γίνει αν σταματήσει να περιστρέφεται ο πλανήτης μας;
Το 2023 ξεκίνησε το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι οι τρεις μήνες που οδήγησαν στον Σεπτέμβριο αποτέλεσαν τη θερμότερη περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ, πιθανότατα τη θερμότερη των τελευταίων περίπου 120.000 ετών.
Η έκθεση τόνισε τις επιπτώσεις από την Κλιματική Κρίση. Σημειώνει ότι πολλά ρεκόρ που σχετίζονται με το κλίμα καταρρίφθηκαν με εντυπωσιακά περιθώρια το 2023, ιδίως όσον αφορά τις θερμοκρασίες των ωκεανών, οι οποίοι έχουν απορροφήσει σχεδόν όλη την υπερβολική θερμότητα που παράγεται από την ανθρώπινη ρύπανση από τον άνθρακα. Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι από τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, οι οποίες, όπως σημείωσε ο συν-συγγραφέας Johan Rockstrom, “ξεφεύγουν εντελώς από τα όρια”.
Αυτές οι πρωτοφανείς συνθήκες θέτουν σοβαρές απειλές για τη θαλάσσια ζωή, τους κοραλλιογενείς υφάλους και την εντατικοποίηση των μεγάλων τροπικών καταιγίδων, σύμφωνα με την έκθεση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν καυτούς καύσωνες, ξηρασίες και σοβαρές πλημμύρες, με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία να αντιμετωπίζουν καταστροφικές πλημμύρες.
Στην έκθεση τονίζεται ένα ζοφερό ορόσημο: πριν από το 2023, οι ημέρες με μέση παγκόσμια θερμοκρασία άνω του 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ήταν σπάνιες. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, υπήρχαν ήδη 38 τέτοιες ημέρες. Ο επικεφαλής συγγραφέας, William Ripple, προειδοποίησε ότι ίσως εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου οι ετήσιες θερμοκρασίες θα φτάνουν ή θα ξεπερνούν σταθερά αυτό το επίπεδο, με κίνδυνο επικίνδυνους βρόχους ανατροφοδότησης του κλίματος και σημεία καμπής.
Αυτά τα σημεία καμπής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες αλλαγές, όπως το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής, το ξεπάγωμα τεράστιων περιοχών μόνιμου παγετού και την εκτεταμένη αποψίλωση των κοραλλιογενών υφάλων. Ο συν-συγγραφέας Tim Lenton υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της επιβράδυνσης της ζημίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η Κλιματική Κρίση, ακόμη και αν ορισμένα σημεία καμπής μπορεί πλέον να είναι αναπόφευκτα.
Αυτή η επείγουσα ανάγκη μεταφράζεται σε δραστική μείωση των εκπομπών και περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας. Κάθε κλάσμα του βαθμού, τόνισε ο Lenton, έχει σημαντική σημασία. Η έκθεση έκλεισε με μια απογοητευτική πρόβλεψη: τρία έως έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αφόρητες συνθήκες διαβίωσης μέχρι το τέλος του αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της έντονης ζέστης, της έλλειψης τροφίμων και των ακραίων κλιματικών φαινομένων.
Η έκκληση των επιστημόνων ήταν σαφής: τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους παγκόσμιους ηγέτες στην επερχόμενη διάσκεψη COP28 για το κλίμα ώστε να εγκρίνουν ουσιαστικές μειώσεις των εκπομπών ορυκτών καυσίμων και αυξημένη χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδίως στις πιο ευάλωτες περιοχές. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την Κλιματική Κρίση.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.