Αν είστε σαν εμένα, θα ονειρεύεστε να πάτε στο διάστημα μια μέρα. Δυστυχώς όμως αυτό είναι ένα όνειρο που δύσκολα θα πετύχουμε. Σήμερα έχουμε όμως μια ιστορία από τον Yang Liwei, που πήγε στο διάστημα και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή μιας ταινίας τρόμου.

Ο Yang Liwei είναι ένας από τους τυχερούς που έχουν βρεθεί στο διάστημα και έγραψε ιστορία καθώς ήταν ο πρώτος αστροναύτης της Κίνας, το 2003. Ο Yang πέταξε στο διάστημα με ένα Shenzhou 5 και έκανε την Κίνα την τρίτη χώρα που στέλνει ανεξάρτητο αστροναύτη στο διάστημα. Μέχρι τότε, μόνο η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν στείλει ανθρώπους στο διάστημα.

Όμως ο Liwei έχει μια ιστορία που είναι εξίσου συναρπαστική. Ο αστροναύτης ήταν πολύ νευρικός κατά τη διάρκεια της πτήσης, που κράτησε 21 ώρες και σε μια συνέντευξη αποκάλυψε πως έγινε πιο νευρικός όταν άκουσε χτυπήματα στο διαστημόπλοιο Shenzhou 5.

«Μια μη αιτιολογική κατάσταση που συνάντησα στο διάστημα είναι ένα χτύπημα που εμφανιζόταν κατά καιρούς», είπε στο Xinhua.

Liwei
Ο Yang Liwei φωτογραφήθηκε το 2003. (Robert Ng/South China Morning Post μέσω Getty Images)

«Δεν ήρθε ούτε από έξω ούτε μέσα στο διαστημόπλοιο, αλλά ακουγόταν σαν κάποιος να χτυπά το σώμα του διαστημόπλοιου όπως ακριβώς χτυπούσε έναν σιδερένιο κουβά με ένα ξύλινο σφυρί».

Ο πρώην αστροναύτης συνέχισε λέγοντας ότι ήταν νευρικός όταν άκουσε τον ήχο και κοίταξε έξω από το φινιστρίνι για να προσπαθήσει να δει την αιτία. Όμως, ο Liwei δεν είδε κάτι περίεργο, κάτι που τον έκανε πιο νευρικό.

Ο Yang δεν άκουγε πράγματα της φαντασίας του, καθώς παρόμοιους ήχους άκουσαν και οι αστροναύτες στο Shenzhou 6 το 2005 και σε άλλα 7 διαστημόπλοια το 2008. Οπότε ο Liwei δεν ήταν τρελός και κάτι όντως χτυπούσε στο σκάφος του. Τι θα μπορούσε να ήταν όμως;

liwei
Ο αστροναύτης έμεινε σαστισμένος από τους θορύβους. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Η πρώτη πιθανότητα είναι πως ήταν διαστημικά σκουπίδια που χτυπούσαν το διαστημόπλοιο, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο, καθώς θα δημιουργούσαν πρόβλημα.

Η πιο πιθανή επιλογή είναι πως ο θόρυβος προέρχεται από την διαστολή και συστολή του σκάφους, σε ένα περιβάλλον ακραία χαμηλής θερμοκρασίας.

Όταν ο Liwei επέστρεψε στη Γη, προσπάθησε να αναδημιουργήσει τον θόρυβο που άκουσε, ώστε να τον ακούσουν και οι μηχανικοί της διαστημικής υπηρεσίες. Στη Γη ο ήχος δεν ακουγόταν πλέον, κάτι που ενισχύει την θεωρία πως ήταν λόγω της συστολής και διαστολής του σκάφους.

Cosmote Οπτική ίνα μέχρι το σπίτι – Επεκτείνεται ταχύτατα – Αυτές είναι οι νέες περιοχές

Όπως και να έχει, όταν είσαι τόσο μακριά από τη Γη, όταν ακούς κάτι να χτυπάει στο σκάφος, το μυαλό κάνει πολλά σενάρια, επηρεασμένα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Φαντάζομαι αυτή η εμπειρία δεν θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη.

Ο ήχος του διαστήματος

Στην πραγματικότητα, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο να ακούς ήχο στο διάστημαεξωτερικό– και επίσης δεν είναι ασυνήθιστο να μην βρείτε μια οριστική εξήγηση για αυτόν τον ήχο.

Το 1969 μια δοκιμαστική πτήση για την αποστολή προσγείωσης στη Σελήνη περιφέρθηκε γύρω από τη Σελήνη και στην μακρινή πλευρά, ενώ ήταν αποκομμένοι από ραδιοεπικοινωνία με τη Γη, οι αστροναύτες άκουσαν έναν περίεργο ήχο που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.

Ο ήχος του σφυρίσματοςεξωτερικόχαρακτηρίστηκε ως διαστημική μουσική από αυτούς, αλλά οι πληροφορίες κρατούνταν απόρρητες μέχρι πρόσφατα. Μια πραγματική ηχογράφηση του ήχου δημοσιοποιήθηκε μόλις νωρίτερα φέτος.

Εξήγηση της NASAεξωτερικόήταν ότι πρέπει να ήταν κάποιου είδους ραδιοφωνική παρέμβαση – αντί για εξωγήινους.

Αργότερα διαστημικές αποστολές κατέγραψαν επίσης παρόμοιους ήχους και η NASA δημοσίευσε τις ηχογραφήσεις του διαστημικού ανιχνευτή Juno σε τροχιά γύρω από τον Δίαεξωτερικό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.