Από το 2004 που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, ο αστεροειδής Apophis, ονομάζεται ο «Ο Θεός του Χάους» και όσο γοητεύει τόσο ανησυχεί τους αστρονόμους ανά τον κόσμο. Το 2029 θα περάσει πάρα πολύ κοντά από την Γη και αυτό το πέρασμα έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, που λένε ότι δεν κινδυνεύουμε με σύγκρουση.

Ο Apophis θα περάσει ξυστά από την Γη και έχει διάμετρο 335 μέτρα. Θα περάσει ξυστά από την Γη το 2029 και το 2036. Μάλιστα, στις 13 Απριλίου 2029 θα περάσει από απόσταση μόλις 37.399 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, που είναι απόσταση μικρότερη από αυτή της Σελήνης με την Γη. Αν και η απόσταση είναι ελάχιστη σε κοσμικά μεγέθη, αν δεν αλλάξει κάτι την πορεία του, θα είμαστε ασφαλείς.

Όμως, αυτή η κοντινή συνάντηση με τον Apophis είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την μελέτη του. Χωρίς την ανάγκη για κάποια ειδική διαστημική αποστολή, οι αστρονόμοι θα μπορούν να τον παρατηρήσουν αναλυτικά από την Γη και να μελετήσουν από κοντά έναν αστεροειδή τόσο μεγάλου μεγέθους. Αυτή η συνάντηση υπόσχεται νέες γνώσεις για την σύνθεσή του, την δομή του και την δυναμική του.

Ο Paul Wiegert, κύριος συγγραφέας μιας πρόσφατης μελέτης, παρατηρεί: «Το Apophis μας κίνησε το ενδιαφέρον από την ανακάλυψή του το 2004. Αποτελούσε την πρώτη αξιόπιστη απειλή από έναν αστεροειδή για τον πλανήτη μας». Ακόμη και με τη διαβεβαίωση ότι παραλίγο δε θα μας πετύχει, οι αστρονόμοι παραμένουν σε εγρήγορση. Όπως το θέτει ο Wiegert, «Είναι ο αστεροειδής που απλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παρακολουθούμε.»

Πως όμως οι ερευνητές είναι τόσο σίγουροι πως ο κίνδυνος είναι αμελητέος; Η τροχιά ενός αστεροειδή στο διάστημα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με άλλα ουράνια σώματα. Στο παρελθόν είχαν προκύψει ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή σύγκρουση με την Γη, αν κάποιος άλλος αστεροειδής έμπαινε στον δρόμο του και άλλαζε έστω και ελάχιστα την τροχιά του.

Αυτή η ανησυχία ήταν που έσπρωξε τους επιστήμονες στο να αναλύσουν την τροχιά 1.3 εκατομμυρίων γνωστών αστεροειδών, με στόχο να εντοπίσουν μια και καλή τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τροχιά του Apophis.

Αστεροειδής Apophis

Τα αποτελέσματα αυτής της τεράστιας μελέτης, παρέχουν αρκετή ασφάλεια για το μέλλον, αφού κανένας αστεροειδής από τους γνωστούς στο ηλιακό μας σύστημα, δεν θα συγκρουστεί με τον Apophis, αλλάζοντας την τροχιά του πριν το 2029. Αυτό το συμπέρασμα των επιστημόνων προσέρχεται από πολύπλοκες προσομοιώσεις της τροχιάς του αστεροειδούς, υπολογίζοντας παράλληλα και την κίνηση όλων των γνωστών αστεροειδών.

Έτσι, είμαστε σχεδόν σίγουροι πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα όταν περάσει δίπλα από την Γη, αφού δεν φαίνεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο.

Αιωρούμενο ρομποτικό τρένο στη Σελήνη από τη NASA, ένα από τα πολλά σχέδια της

Για αυτό, θα μείνουμε απλά στην παρατήρησή του, καθώς είναι μια άριστη ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα για τον αστεροειδή που θα περάσει και άλλες φορές τόσο κοντά από την Γη. Το σίγουρο είναι πως το θέαμα που θα προσφέρει θα είναι μαγικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.