Η Tencent και η Baidu είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα και αποκάλυψαν πως παραμένουν στην κορυφή της κούρσας για την τεχνητή νοημοσύνη, παρά τους περιορισμούς των ΗΠΑ, σε επεξεργαστές.
Οι δύο εταιρίες συγκεντρώνουν συνεχώς chips, για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους, ενώ χρησιμοποιούν και chips από την εγχώρια αγορά ημιαγωγών.
Αν και η κυβέρνηση Trump κατήργησε τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για τα chips, που θέσπισε η κυβέρνηση Biden, πλέον υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στις εξαγωγές ημιαγωγών για χρήση στην τεχνητή νοημοσύνη από την Κίνα, για NVIDIA και AMD, από τον Απρίλιο.
Ο Martin Lau, πρόεδρος της Tencent, αναφέρει πως η εταιρεία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Κίνας, το WeChat. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η εταιρεία διαθέτει ένα «αρκετά ισχυρό απόθεμα» chip που έχει αγοραστεί στο παρελθόν. Πρόκειται για μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs), που έχουν γίνει το χρυσό πρότυπο για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόκειται για μοντέλα που απαιτούν ισχυρή υπολογιστική ισχύ, που πηγάζει από GPU για την επεξεργασία τεράστιου όγκου δεδομένων. Όμως, σε αντίθεση με τις απόψεις των Αμερικάνων, πως πρέπει να υπάρχουν τεράστια clusters από GPUs, οι κινέζοι είναι σε θέση να πετύχουν αντίστοιχα αποτελέσματα, με μικρότερες ομάδες GPUs.
«Αυτό μας βοήθησε στην πραγματικότητα να εξετάσουμε το υπάρχον απόθεμά μας από high-end chips και να πούμε ότι θα πρέπει να έχουμε αρκετά high-end chips για να συνεχίσουμε την εκπαίδευση μοντέλων για μερικές ακόμη γενιές στο μέλλον», είπε ο Lau.
Για την παραγωγή απαντήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη, η Tencent λέει πως χρησιμοποιεί «βελτιστοποίηση λογισμικού» για να την καλύτερη αποδοτικότητα, αντί να χρειάζεται περισσότερες GPUs για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Ο Lau αναφέρει επίσης πως η εταιρεία εξετάζει και την χρήση μικρότερων μοντέλων, που δεν απαιτούν τόσο μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Η εταιρία μπορεί να χρησιμοποιήσει chips και ημιαγωγούς, ειδικά σχεδιασμένα για αυτή τη δουλειά, με τεχνολογία που η Κίνα διαθέτει ήδη.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις αυξανόμενες ανάγκες εξαγωγής συμπερασμάτων και απλώς πρέπει να συνεχίσουμε να εξερευνούμε αυτούς τους χώρους και να αφιερώνουμε πιθανώς περισσότερο χρόνο στην πλευρά του λογισμικού, αντί να αγοράζουμε απλώς GPU για ωμές επιδόσεις», είπε ο Lau.
Η Baidu, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στις ΗΠΑ, φέρνει αυτό που αποκαλεί full stack δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ένα συνδυασμό υποδομής cloud computing, των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και τον πραγματικών εφαρμογών που βασίζονται σε αυτά τα μοντέλα, όπως το chatbot ERNIE.
«Ακόμα και χωρίς πρόσβαση στα πιο προηγμένα chips, οι μοναδικές δυνατότητες AI full stack, μας επιτρέπουν να δημιουργούμε ισχυρές εφαρμογές και να προσφέρουμε ουσιαστική αξία», δήλωσε ο Dou Shen, πρόεδρος του τμήματος cloud AI της Baidu, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της εταιρείας αυτή την εβδομάδα.
Και η Baidu ρίχνει μεγάλο βάρος στην βελτιστοποίηση του λογισμικού και στην ικανότητα μείωσης του λειτουργικού κόστους για τα μοντέλα της, επειδή κατέχει μεγάλο μέρος της τεχνολογίας της σε αυτό το stack. Μάλιστα, η εταιρεία επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα, που της επιτρέπει να αξιοποιεί τις GPU που διαθέτει στο έπακρο.
«Καθώς τα θεμελιώδη μοντέλα αυξάνουν την ανάγκη για τεράστια υπολογιστική ισχύ, οι δυνατότητες δημιουργίας και διαχείρισης συστοιχιών GPU μεγάλης κλίμακας και αποτελεσματικής αξιοποίησης των GPU έχουν γίνει βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Shen.
Κοινώς, οι κινέζοι κάνουν αυτό που αποφεύγουν να κάνουν οι Αμερικάνοι. Αντί να δημιουργούν όλο και πιο ισχυρές φάρμες επεξεργασίας με GPU, κάνουν το αυτονόητο. Βελτιώνουν στην ουσία τα υπολογιστικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να είναι πιο αποδοτικά, για να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις GPU που έχουν διαθέσιμες στο 100%.
Την ίδια στιγμή και η ίδια η Κίνα έχει κάνει μεγάλα βήματα στη δημιουργία chips τεχνητής νοημοσύνης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το Πεκίνο παραμένει συνολικά πίσω από τις ΗΠΑ στον τομέα των GPU και των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, αλλά έχουν σημειωθεί κάποιες πρόοδοι.
Microsoft Office στις καλύτερες τιμές με μόλις με 15 ευρώ για πάντα
«Η Κίνα έχει επίσης αναπτύξει το δικό της εγχώριο οικοσύστημα ημιαγωγών, από υλικά έως εξοπλισμό, τσιπ και συσκευασίες. Διαφορετικοί τομείς έχουν σημειώσει ποικίλα επίπεδα προόδου, αλλά η Κίνα ήταν εκπληκτικά και εξαιρετικά συνεπής και φιλόδοξη σε αυτόν τον στόχο και πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει σημειώσει αξιοπρεπή επιτυχία», δήλωσε ο Gupta, αναλυτής ημιαγωγών στην Gartner.
«Αυτό τους παρέχει μια οδό για να προμηθευτούν τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ίσως δεν μπορούν να ανταγωνιστούν εκείνα των ηγετών των αμερικανικών τσιπ, αλλά συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο».
Η Κίνα έχει κάνει τεράστια βήματα προς την ανεξαρτησία της από αμερικανικές εταιρείες, ενώ αν δεν υπήρχε περιορισμός στην αγορά μηχανημάτων χάραξης ημιαγωγών, τώρα δεν θα κάναμε αυτή την κουβέντα. Ακόμα και έτσι όμως, η Κίνα είναι πολύ κοντά στην δημιουργία και χρήση EUV μηχανημάτων. Μέχρι να φτάσει όμως στο επίπεδο που θέλει, η Κίνα έχει προμηθευτεί ήδη τεράστιες ποσότητες GPUs. Αν η Κίνα συνεχίσει να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη της πιο αποδοτική, τότε οι ΗΠΑ δύσκολα θα καταφέρουν να την φτάσουν, όταν θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό της hardware, μαζικά. Η Κίνα δεν “φλεξάρεϊ δυνατους servers για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δημιουργεί software πολύ πιο αποδοτικό.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.