Το καλοκαίρι στην Ελλάδα και κυρίως εν μέσω καύσωνα, το κλιματιστικό γίνεται το αγαπημένο μας τεχνολογικό προϊόν, που κάνει τη ζωή μας πολύ πιο άνετη στις υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, αρκετοί κάνουν λάθη στη χρήση του κλιματιστικού, που έχουν αντίκτυπο στην απόδοση, στο κόστος αλλά και στην υγεία.

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα λάθη και τι πρέπει να κάνουμε για βελτιώσουμε την κατάσταση

Δεν καθαρίζουμε τα φίλτρα ή δεν κάνουμε service

Τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται πολύ συχνά. Αποτελούν πηγή μικροβιακής μόλυνσης, ενώ η σκόνη και οι ρίποι μειώνουν τη ροή του αέρα και ρίχνουν την απόδοση του κλιματιστικού. Ταυτόχρονα, έχουμε κατακόρυφη πτώση στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

κλιματιστικό

Για αυτό, πρέπει να καθαρίζουμε τα φίλτρα κάθε 2-3 εβδομάδες, ιδιαίτερα στις περιόδους που το χρησιμοποιούμε πάρα πολύ. Παράλληλα, πρέπει να κάνουμε ετήσιο service από τεχνικό, που θα ελέγξει την λειτουργία του, ενώ θα προβεί σε καθαρισμό και απολύμανση του εσωτερικού του. Η υγρασία που εμφανίζεται στο εσωτερικό του κλιματιστικού, επιτρέπει συνήθως την ανάπτυξη μυκήτων που είναι ιδιαίτερα βλαβεροί για το αναπνευστικό μας.

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία πολύ χαμηλά

Αυτό είναι κάτι που έκανα και εγώ στο παρελθόν και έβλεπα τους λογαριασμούς του ρεύματος να εκτοξεύονται. Ο χρυσός κανόνας είναι πως το κλιματιστικό δεν πρέπει να λειτουργεί κάτω από τους 10 βαθμούς από την εξωτερική θερμοκρασία.

Αυτό γιατί το κλιματιστικό έχει θερμοστάτη και μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία που θέτουμε. Όμως, είναι σχεδόν αδύνατο από ένα απλό κλιματιστικό να ρίξει τις θερμοκρασίες πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά δε φτάνει ποτέ τη θερμοκρασία που έχουμε θέσει και άρα λειτουργεί στο 100% αδιάκοπα, κάτι που φέρνει τεράστια κατανάλωση.

Για τους περισσότερους, μια θερμοκρασία 26-27 βαθμών Κελσίου είναι η ιδανική κα αυτή συνιστούν και οι ειδικοί.

Αφήνουμε κάποιο παράθυρο ή πόρτα ανοιχτή

Είναι μια κοινή τακτική, ιδιαίτερα όσων είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να αφήνουν κάποιο παράθυρο ή πόρτα ανοιχτά, ώστε να μείνει καθαρός αέρας. Βέβαια, το κλιματιστικό φέρνει αέρα από έξω, εξού και η μονάδα που έχουμε έξω. Το να αφήνουμε ανοίγματα στο σπίτι όμως είναι μεγάλο λάθος, καθώς έχουμε διαρροή του δροσερού αέρα και είσοδο ζεστού αέρα.

Για αυτό κλείνουμε καλά πόρτες και παράθυρα, ενώ αν έχουμε παράθυρα και πόρτες που παρέχουν καλή μόνωση, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Στις δυνατές ζέστες, καλό είναι να χρησιμοποιούμε κουρτίνες και ρολά για να μειώσουμε την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται το σπίτι και το ζεσταίνει. Με αυτό τον τρόπο έχουμε πιο αποδοτική ψύξη και μεγάλη διαφορά στη κατανάλωση.

Δε χρησιμοποιούμε την λειτουργία αφύγρανσης

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δημιουργούν ένα αίσθημα δυσφορίας, ακόμα και αν το δωμάτιο είναι σε καλή θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει εστίες μικροβίων, μυκήτων και βακτηρίων. Όλα τα κλιματιστικά έρχονται με λειτουργία αφύγρανσης “Dry Mode” και καλό είναι να κρατάμε τον χώρο σε ένα επίπεδο υγρασίας γύρω στο 50%. Αν νιώθετε πως ο αέρας του κλιματιστικού σας πνίγει, πιθανότατα είναι λόγω υγρασίας. Με την αφύγρανση θα την ξεφορτωθείτε.

Μην βάζετε το κλιματιστικό να χτυπάει πάνω σας

Ο ψυχρός αέρας, ιδιαίτερα όταν ερχόμαστε από εξωτερικούς χώρους, μπορεί να προκαλέσει διάφορα στο ανθρώπινο σώμα, όπως πονοκεφάλους, ψύξεις και άλλους μυϊκούς πόνους.

Για αυτό βάζουμε τον αέρα να χτυπάει πιο ψηλά, καθώς από τη φυσική γνωρίζουμε πως ο ψυχρός αέρας πηγαίνει προς τα κάτω και ο ζεστός προς τα πάνω. Όταν το κλιματιστικό χτυπάει προς τα πάνω, έχουμε μια πιο αποδοτική ψύξη του χώρου, ενώ αποφεύγουμε και τα προβλήματα που προκαλεί ο παγωμένος αέρας στο σώμα μας.

Μια καλή λύση, είναι η χρήση και ανεμιστήρα παράλληλα, για να κάνει πιο γρήγορη κατανομή του ψυχρού αέρα στον χώρο. Πρακτικά οι ανεμιστήρες δεν προσφέρουν δροσιά, αλλά ανακατεύουν τον αέρα στο δωμάτιο. Με το κλιματιστικό να λειτουργεί, η ψύξη του χώρου γίνεται πιο γρήγορη και πιο αποδοτική, ενώ ο ανεμιστήρας δεν καίει πολύ ρεύμα.

Νέο καθεστώς 11 Αυγούστου! Οι 4 πολύ μεγάλες αλλαγές που αλλάζουν το τοπίο των ATMs

Κάντε διαλείμματα στη χρήση του κλιματιστικού

Είναι αυτό που έλεγαν οι παλιοί, άστο λίγο να ξεκουραστεί. Η συνεχής λειτουργία προφανώς αυξάνει το κόστος, ενώ φθείρει και τη συσκευή. Δεν μιλάμε για διαλύματα τις μεσημεριανές ώρες, που οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο, αλλά για τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Προτιμάτε κλιματιστικό Inverter, που έχει και χαμηλότερη κατανάλωση. Σε αυτά τα διαλείμματα μην αφήσετε τη θερμοκρασία να ανέβει πάρα πολύ όμως, καθώς το κλιματιστικό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ξαναφτάσει την θερμοκρασία που θέλουμε.

Αγοράστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο με μετρητή υγρασίας

Πρόκειται για ένα πολύ οικονομικό gadget που θα σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τόσο την υγρασία όσο και την θερμοκρασία του χώρου σας. Αν βλέπετε πως το κλιματιστικό δε μπορεί να φτάσει τη θερμοκρασία που έχετε θέσει, βρείτε τη βέλτιστη θερμοκρασία, ώστε να μην λειτουργεί άσκοπα το κλιματιστικό. Όταν φτάνει ένα κλιματιστικό τη θερμοκρασία που έχουμε θέσει, μετά απλά ανακατεύει τον αέρα στον χώρο, κάτι που καίει σαφώς λιγότερο ρεύμα, μέχρι ανέβει ξανά η θερμοκρασία και να χρειαστεί να λειτουργήσει ξανά στην κανονική λειτουργία. Τα κλιματιστικά με Wi-Fi πολλές φορές έχουν ενδείξεις θερμοκρασίας του χώρου και της υγρασίας, μέσω της εφαρμογής τους.

Ο κανόνας είναι πως το κλιματιστικό δε βγάζει τη θερμοκρασία που ζητάμε, αλλά βγάζει παγωμένο αέρα μέχρι ο χώρος να φτάσει τη θερμοκρασία που έχουμε θέσει. Οπότε πράξτε ανάλογα

Η σωστή χρήση του κλιματιστικού δεν είναι μόνο θέμα δημιουργίας καλού περιβάλλοντος στο χώρο μας, αλλά και θέμα υγείας και οικονομίας. Αν ακολουθούμε τους παραπάνω κανόνες και συμβουλές, θα έχουμε ένα πιο δροσερό χώρο, χωρίς να πάθουμε καρδιά στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.