Το κέντρο της δίνης του Γαλαξία μας είναι ένα άκρως παράξενο μέρος, με μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που απορροφά τη διαστρική ύλη και τους υπερκαινοφανείς που τορπιλίζουν αστέρια στις άκρες του γαλαξία μας.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο παράξενο πράγμα στον πυρήνα του γαλαξία μας, αστέρια που παραμένουν νεαρά για πάντα, τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο σωματίδια σκοτεινής ύλης, μια κατάσταση δηλαδή σαν να ρίχνεις εύφλεκτο υγρό σε μια φωτιά.

Άστρο δραπετεύει από το Γαλαξία μας με τρομερή ταχύτητα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Standford εντυπωσιάστηκαν από το άκρως παράξενο γεγονός ότι τα αστέρια κοντά  στη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας φαίνονται να είναι πολύ νεαρά, κάτι που δεν δικαιολογείται, καθώς βρίσκονται σε μια περιοχή που δεν είναι φιλική προς το σχηματισμό αστέρων και έχουν φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πιο εξελιγμένων άστρων. Το συμπέρασμα της έρευνας; Ότι μια παράξενη δύναμη κρατά αυτά τα αστέρια αθάνατα.

Ωστόσο, η Isaabelle John, διδακτορική φοιτήτρια έχει διαφορετική άποψη. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει στο Live Science ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της ερευνητές ήθελαν να δουν αν η σκοτεινή ύλη ήταν ένας παράγοντας για αυτό το παράξενο φαινόμενο.

Έκαναν προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι οποίες έδειξαν ότι αυτά τα αστέρια μπορεί να είναι παλαιότερα από ό,τι φαίνονται και να διατηρούν τη λάμψη τους τρέφοντας την  σκοτεινή ύλη που τα περιβάλλει.

Αυτά τα αστέρια αιχμαλωτίζουν σωματίδια σκοτεινής ύλης με τη βαρυτική τους έλξη και στη συνέχεια συνθλίβονται μεταξύ τους και απελευθερώνουν ισχυρές εκρήξεις ενέργειας στο εσωτερικό των άστρων. Αυτή η ενέργεια διατηρεί αυτά τα αστέρια σε μια κατάσταση νεότητας, ουσιαστικά παραμένουν αθάνατα ακόμη και όταν εξαντλούν τα εσωτερικά καύσιμα για πυρηνική σύντηξη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.