Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η ΕΡΤ φαίνεται να μην γνωρίζει το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος, τα γνωστά 3 ευρώ που μας επιβαρύνει όλους μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτηριστικά τα σχόλια των ορκωτών ελεγκτών αναφέρουν:

«από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρώσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθεύσουμε, το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος του Ν. 4173/2013, το οποίο ανέρχεται σε 190,7 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο η εταιρεία λογιστικοποιεί με βάση τις εκκαθαρίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και την αρχή του δεδουλευμένου».

Cosmote Easy Tranfer – μεταφορά χρηματικού υπολοίπου: Πως λειτουργεί η νέα υπηρεσία!

Ωστόσο, ο νόμος  ήδη από το 2013 ρυθμίζει ακριβώς την είσπραξη του τέλους. Αναφέρει ειδικότερα, ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας παρακρατούν προμήθεια 0.5% επί των εισπράξεων για τον υπολογισμό, ενσωμάτωση σε λογαριασμό, είσπραξη και απόδοση του ποσού στην ΕΡΤ. Τα ποσά που εισπράττονται μετά την αφαίρεση της προμήθειας θα έπρεπε να αποδοθούν στην ΕΡΤ εντός του δεύτερου μήνα από τη λήξη στον οποίο ανήκει λογιστικά. Θα έπρεπε δηλαδή κατά τον ισολογισμό του 2023 να γνωρίζουν τι ποσά θα μπουν στην ΕΡΤ αλλά και ότι θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί πλήρως από τις ενεργειακές εταιρείες. Τίποτα από τα δυο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Εν ολίγοις αυτό που λένε είναι ότι βασικότερο έσοδο της ΕΡΤ υπολογίζεται στο περίπου. Ούτε γνωρίζουμε τι ποσά ακριβώς συγκεντρώνονται, ούτε από ποιες εταιρείες ενέργειας. Η διοίκηση καλείται να απαντήσει ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΕΡΤ και αν το 3ευρω καταλήγει στα ταμεία της.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να μας πειτε απο ποιο τηλε-κατευθυνομενο μεσο και ποιο συμφερον κινησε τετοιο αρθρο.
    Τους χαλαει ΕΡΤFlix, Αρχειο ΕΡΤ, ΕΡΤ Αθλητικα, ΕΡΤ Hybrid, ΕΡΤWebTV και θεματικα ΕΡΤ καναλια Μουσική, Παιδικα, Eurovision, ΕΡΤ News
    Ξυδακι και παλι ξυδακι.και καλοχωνευτο!

    (Δεν με νοιαζει αν το πνιξετε το σχολιο, η πλειοψηφια του κοσμου ξερει τι εστί ΕΡΤ και το εχει αποδειξει πολλες φορες, ακομα και οταν τολμησαν να τη φιμωσουν και να την κλεισουν/τελειωσουν)

  2. Κλασικά στην Ελλάδα, οι εταιρείες δίνουν κάποιες πολλές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο σε μεγάλο στελέχη της να μην ασχοληθεί κανείς με το 3 ευρώ που πηγαίνει και πως.

    Να μπει εταιρεία ορκωτών λογιστών ΑΠΌ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΈΝΩΣΗ, γιατί αν μπείτε από δικούς μας φορείς θα βγάλουν 5 πορίσματα και θα γίνει ότι με την simens, πέρασαν 20 χρόνια παραγραφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.