Η Σελήνη είναι ένας άκρως μυστηριώδης τόπος, που έχει υποστεί πλήγματα από συγκρούσεις αστεροειδών και μετεωριτών εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι συγκρούσεις της έχουν δώσει το ιδιαίτερο ανάγλυφο που παρουσιάζει, γεμάτη χιλιάδες κρατήρες.

Όμως, υπάρχει κάτι περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται και μια τέτοια ανακάλυψη έγινε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου. Ένα μυστηριώδες υλικό που κρύβεται κάτω από τον μεγαλύτερο κρατήρα της.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια κολοσσιαία μάζα υλικού κάτω από τη λεκάνη South Pole-Aitken της Σελήνης, τον μεγαλύτερο κρατήρα του ηλιακού μας συστήματος. Φαίνεται να αποτελείται από μέταλλο από αστεροειδή, και εντοπίστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Baylor.

Η ίδια η λεκάνη South Pole-Aitken είναι ένα εντυπωσιακό γεωλογικό χαρακτηριστικό, με πλάτος που ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα και βάθος αρκετών χιλιομέτρων. Η θέση της στην άλλη πλευρά της Σελήνης την καθιστά αόρατη από τη Γη, γεγονός που ενισχύει τον μυστηριώδη χαρακτήρα της.

Πως μπορεί ο ήλιος να καίει χωρίς οξυγόνο στο διάστημα;

Για να ανιχνεύσει τις μικρές βαρυτικές αλλαγές γύρω από τη Σελήνη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από την αποστολή της Nasa Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL), σε συνδυασμό με τοπογραφικά δεδομένα από το Lunar Reconnaissance Orbiter.

Μια θεωρία που διατυπώθηκε από τους ερευνητές είναι ότι η μάζα αποτελείται από μέταλλο από τον αστεροειδή που ευθύνεται για τη δημιουργία του κρατήρα, ο οποίος παραμένει ενσωματωμένος στον μανδύα της Σελήνης. Προσομοιώσεις μεγάλων συγκρούσεων αστεροειδών υποστηρίζουν την ιδέα ότι ένας πυρήνας σιδήρου-νικελίου θα μπορούσε να διασκορπιστεί στον ανώτερο μανδύα της Σελήνης κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης και να παραμείνει εκεί. Η άλλη θεωρία προτείνει ότι η μάζα θα μπορούσε να είναι μια συγκέντρωση πυκνών οξειδίων από τα τελικά στάδια στερεοποίησης του σεληνιακού ωκεανού μάγματος.

Η ηλικία του κρατήρα υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια χρόνια και αποτελεί ένα φυσικό εργαστήρι για τη μελέτη των επιπτώσεων καταστροφικών συγκρούσεων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.