Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι η ίδια οπουδήποτε την μετράτε στο σύμπαν, σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ήχο. Ο ήχος δεν μπορεί να ταξιδέψει στο κενό, επειδή είναι μια δόνηση που διαδίδεται ως ακουστικό κύμα μέσα σε ένα μέσο, είτε αυτό είναι υγρό, είτε στερεό. Ο ήχος κινείται με διαφορετικές ταχύτητες μέσα σε αυτά τα μέσα, ταξιδεύοντας γρηγορότερα σε μεγαλύτερες πυκνότητες.

Στη Γη, ο ήχος κινείται με ταχύτητα 1.500 μέτρων ανά δευτερόλεπτο στο νερό και στον αέρα με ταχύτητα περίπου 340 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Στα στερεά, ο ήχος κινείται πολύ ταχύτερα, αν και το πόσο γρήγορα εξαρτάται από το υλικό. Στον Άρη ο ήχος όμως συμπεριφέρεται κάπως περίεργα.

Στην πραγματικότητα, ο Άρης είναι ένας από τους δύο πλανήτες στους οποίους έχουμε μετρήσει την ταχύτητά του. Σε ένα πείραμα το 2022, το Perseverance της NASA πυροδότησε laser σε βράχους και περίμενε να ακουστεί το ωστικό κύμα που προέκυψε από τα μικρόφωνά του.

Πόσο κρύο κάνει στο διάστημα;

Ακριβώς όπως και στη Γη, η ταχύτητα του ήχου ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία και το υψόμετρο, αλλά τα πειράματα που διεξήγαγε το σκάφος της NASA διαπίστωσαν ότι η ταχύτητα του ήχου στον κρατήρα Jezero ήταν κατά μέσο όρο περίπου 240 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον τη νύχτα στον Άρη η ταχύτητα του ήχου διέφερε κατά 10% περίπου λόγο της αλλαγής της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, οι παραξενιές δεν σταματούν εδώ. Λόγω του τρόπου με τον οποίο ο ήχος ταξιδεύει μέσω του διοξειδίου του άνθρακα σε χαμηλή πίεση, ο Άρης υφίσταται μια αλλαγή στην ταχύτητα του ήχου στο ακουστικό εύρος ζώνης.

Δηλαδή αποδεικνύεται ότι, στον Άρη, οι συχνότητες άνω των 240 Hz ταξιδεύουν πάνω από 10 m/s ταχύτερα σε σχέση με τις χαμηλές συχνότητες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια μοναδική εμπειρία ακρόασης στον Άρη με τους υψηλούς ήχους να φτάνουν νωρίτερα σε σύγκριση με τους μπάσους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.