Υπάρχουν αρκετές πολυτέλειες που αναμένουμε να έχουν τα smartphones του σήμερα. Τα αναμένουμε να έχουν πολλές κάμερες και μια πλήρως bezel-less οθόνη. Επίσης τα αναμένουμε να είναι αδιάβροχα, κάτι που φαίνεται από την πιστοποίηση IP. Το IP rating,  πήρε την ονομασία του από τα αρχικά Ingress Protection, ένα διεθνές πρότυπο για το πόσο στεγανά είναι τα εσωτερικά ηλεκτρικά εξαρτήματα μιας συσκευής, από στοιχεία, όπως η σκόνη και η υγρασία.

Τι σημαίνουν όμως οι αριθμοί αυτοί;

Κάθε νούμερο που ακολουθεί το IP, όπως IP68 που βλέπουμε πολύ συχνά σε smartphones σήμερα, συμβολίζει κάτι συγκεκριμένο. Ο πρώτος αριθμός συμβολίζει το βαθμό προστασίας από κινούμενα μέρη όπως από χέρια μέχρι την εισβολή της σκόνης. Ο δεύτερος αριθμός, συμβολίζει το επίπεδο της αδιαβροχοποίησης.  Τα IP ratings έγιναν απαραίτητα ως ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι πωλητές θα πουλούσαν αφενός λειτουργικά προϊόντα, δεν θα εμφάνιζαν ζημιές αμέσως, καθώς υποβάλλονταν σε εξαντλητικές δοκιμές πριν φθάσουν στα ράφια των καταστημάτων. Έγιναν δηλαδή, ένας παγκοσμίως αποδεκτός τρόπος διασφάλισης ότι οι κατασκευαστές δεν θα παραμελούσαν σημαντικά βήματα δοκιμών, πριν την διάθεση του τελικού προϊόντος.

Πρώτο ψηφίο – Προστασία έναντι της σκόνης (IPXX)

  1. Καμιά ειδική προστασία
  2. Προστασία από ένα μεγάλο μέρος του σώματος, όπως το χέρι (όχι όμως και από σκόπιμη πρόσβαση. Για στερεά αντικείμενα μεγαλύτερα από 50 mm σε διάμετρο.
  3. Προστασία απέναντι στα δάχτυλα ή άλλα αντικείμενα όχι μεγαλύτερα από 80mm σε μήκος και 12mm σε διάμετρο.
  4. Προστασία από είσοδο με εργαλεία, με διάμετρο 2.5mm ή και περισσότερο
  5. Προστασία απέναντι σε στερεά σώματα μεγαλύτερα του 1mm
  6. Πλήρη προστασία από σκόνη (τα περισσότερα τηλέφωνα έχουν αυτού του είδους την προστασία)

Δεύτερο ψηφίο – Προστασία απέναντι στην  υγρασία (IPXX)

  1. Καμιά ειδική προστασία
  2. Προστασία απέναντι στη συμπύκνωση
  3. Προστασία απέναντι σε σταγόνες νερού που παρεκκλίνουν κατά 15 μοίρες από κάθετα
  4. Προστασία έναντι σπρέι νερού ως 60 μοίρες από κάθετα
  5. Προστασία έναντι σπρέι νερού από όλες τις κατευθύνσεις
  6. Προστασία από πίδακες νερού χαμηλής πίεσης από όλες τις κατευθύνσεις
  7. Προστασία έναντι της βύθισης στο νερό. Οι συσκευές μπορούν να βυθιστούν για 30 λεπτά ως 1 μέτρο νερού. Συσκευές, όπως το iPhone 7 και Google Pixel 2 κατέχουν αυτό το rating.
  8. Οι συσκευές μπορούν να βυθιστούν στο νερό σε μεγαλύτερο βάθος και για περισσότερο χρόνο. (Galaxy S10 και iPhone XS). Οι συνθήκες βύθισης καθορίζονται από τους κατασκευαστές και αναφέρονται ρητά στη συσκευή.
  9. Προστασία έναντι των αποτελεσμάτων που έχει η βύθιση για μεγάλα διαστήματα κάτω από πίεση.

Δεν πρέπει να πέφτεις θύμα του marketing, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα IP ratings είναι μόνο μια πλευρά του durability που παρουσιάζουν οι συσκευές. Τα τηλέφωνα δεν χρειάζεται να περάσουν κάθε επίπεδο δοκιμών για να λάβουν υψηλότερο rating και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το κατανοήσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.