Η Samsung τις πρώτες ημέρες του Android, δεν μπορούσε να δει τις προοπτικές που είχε το λειτουργικό. Η εταιρεία είχε την ευκαιρία να αγοράσει το λειτουργικό σύστημα από τον Andy Rubin, πριν το κάνει η Google, ωστόσο είπε όχι. Στο βιβλίο του, με τίτλο Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution, ο Feg Vogelstein μοιράζεται με τους αναγνώστες του τι ακριβώς συνέβη μεταξύ της ομάδας του Android και της Samsung κατά τη διάρκεια ενός meeting στη Σεούλ, στα τέλη του 2004.
Ο Andy Rubin είχε εκφράσει την ιδέα, ή καλύτερα το όνειρό του για το Android και δυστυχώς, αυτό που άκουσαν τα στελέχη της Samsung, δεν τους άρεσε καθόλου. Όχι μόνο αυτό, αλλά γελούσαν μαζί του, όταν ο ίδιος εξέφρασε τα σχέδιά του να το καταστήσουν ένα προϊόν μαζικής χρήσης. Λίγο αργότερα, η Google το αγόρασε για 50 εκατομμύρια δολάρια και προσέλαβε τον Rubin σαν τον senior vice president of mobile and digital content.
Τα στελέχη της Samsung μόλις άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι είχαν κάνει ένα μεγάλο λάθος. Μάλιστα, ένας κάλεσε τον Rubin λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του deal και του ζήτησε να συναντηθούν για να μιλήσουν για την ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση. Ήταν όμως, ήδη αργά.
Από την άλλη βέβαια, πολλές ήταν οι φωνές εκείνες οι οποίες ανέφεραν ότι, απλά επειδή η Google έκανε το Android ένα success story, δεν σήμαινε και ότι η Samsung θα το πετύχαινε. Η Samsung μπορεί να το χρησιμοποιούσε μόνο στις συσκευές της, ή να το έδινε για χρήση σε άλλον OEM έναντι τιμήματος, σε κάθε περίπτωση η πορεία θα ήταν εντελώς διαφορετική. Το Android, προφανώς δεν θα είχε τόσο μεγάλο μερίδιο και οι developers δεν θα ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για αυτό καθώς δεν θα κέρδιζαν από τις εφαρμογές και τα παιχνίδια.
Κάτι τέτοιο θα άνοιγε περισσότερες ευκαιρίες για άλλους παίκτες της αγοράς, επειδή το Android δεν θα ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα που είναι σήμερα. Η Microsoft ίσως να άφηνε μεγαλύτερο αποτύπωμα με την πλατφόρμα Windows Mobile, ίσως το Symbian να είχε μεταμορφωθεί σε ένα πιο ανοιχτό OS. Τίποτα δεν είναι σίγουρο όμως και κανείς δεν θα μπορέσει να προβλέψει τι θα γίνονταν αν είχαν ληφθεί διαφορετικές αποφάσεις σε εκείνο το meeting της Σεούλ.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.