Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια σειρά από μελέτες, που δείχνουν πως η Γη πέρασε μια κρυογονική περίοδο, που ήταν κυριολεκτικά σαν χιονόμπαλα στο διάστημα. Τώρα όμως έχουμε ευρήματα στην ξηρά, που στηρίζουν τις προηγούμενες έρευνες και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της κρυογονικής περιόδου. Μάλιστα, αυτή η περίοδος άλλαξε τα πάντα στον πλανήτη και είχε μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της ζωής!
Ο πλανήτης που αποκαλούμε σπίτι μας, η Γη, έχει ηλικία 4.5 δισεκατομμυρίων ετών και μέσα σε αυτά τα χρόνια, έχουμε παρατηρήσει μεγάλες μεταβολές των γεωατμοσφαιρικών συνθηκών. Η στεριά μετακινείται συνεχώς και οι ήπειροι αλλάζουν σχήμα και τοποθεσία, ενώ οι κλιματικές αλλαγές είναι ακραίες. Ευτυχώς, η ζωή στον πλανήτη μας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική, καθώς προσαρμόζεται στο περιβάλλον που έχει ο πλανήτης κάθε φορά. Απλά κάθε φορά, κάποια ήδη δεν επιβιώνουν και ξεπετάγονται νέα, μέσω της εξέλιξης, για να πάρουν τη θέση τους.
Ο πλανήτης μας έχιε βιώσει εποχές με πολύ έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, με τις θερμοκρασίες να είναι ακραία υψηλές. Ακολούθησαν εποχές παγετώνων και σε όλες αυτές τις περιόδους, η ζωή έβρισκε πάντα τρόπο να επιβιώσει. Όταν οι συνθήκες γινόντουσαν πιο φιλικές προς αυτήν, τότε η ζωή ανθούσε στον πλανήτη μας, με έκρηξη νέων ειδών να κάνουν την εμφάνισή τους σε στεριά, ουρανό και θάλασσα.
Όμως, η Γη πριν από περίπου 720 με 635 εκατομμύρια χρόνια, βίωση την Κρυογονική Περίοδο, κατά την οποία ο πλανήτης πάγωσε σε ποσοστό 100%. Ο πλανήτης μετατράπηκε σε μια τεράτια χιονόμπαλα, όπως την αποκαλούν οι επιστήμονες. Εκείνη την περίοδο, οι περιοχές του ισημερινού, που τώρα είναι από τις πιο θερμές, είχαν θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου και αυτό ήταν το πιο ζεστό μέρος του πλανήτη…
Σύμφωνα με τις μελέτες, η κρατούσα θεωρία θέλει μόνο ελάχιστα ανοίγματα στον πάγο, που είχε καλύψει όλη την επιφάνεια. Φυσικά, αυτά τα ανοίγματα ήταν σε θαλάσσιες περιοχές, στον πυθμένα των οποίων υπήρχαν θερμές πηγές που κατάφερναν να λιώνουν τους πάγους σητν επιφάνεια του νερού. Αυτά τα σημεία ήταν ίσως αυτά που επέτρεψαν σε κάποιες μορφές ζωής να επιβιώσουν. Όμως, ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε πολλά για τους θύλακες ζωής εκείνης της περιόδου, που επέτρεψαν στη ζωή να διατηρηθεί μέχρι και πριν 90 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι πάγοι έλιωσαν.
Η ομάδα πίσω από τα τελευταία ευρήματα, δημοσίευσε την μελέτη στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences». Σε αυτή φδιαβάζουμε πως έγινε ανάλυση δειγμάτων ψαμμίτη(ιζηματογενές πέτρωμα το οποίο αποτελείται από κόκκους άμμου), που συνέλλεξαν από τον γεωλογικό σχηματισμό Tavakaiv, στο Κολοράντο. Τα δείγματα δείχνουν πως η Γη όντως ήταν μια τεράστια χιονόμπαλα.
Αυτή η επιστήμονας ιάθηκε από τον καρκίνο με ιούς που η ίδια ανέπτυξε
«Αυτή η μελέτη παρουσιάζει τα πρώτα φυσικά στοιχεία ότι η Χιονόμπαλα Γη έφτασε στην καρδιά των ηπείρων στον ισημερινό» λέει ο Liam Courtney-Davies επικεφαλής μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο (Μπούλντερ) επικεφαλής της νέας μελέτης.
Οι ψαμμίτες που βρέθηκαν στο Tavakaiv είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς κατά την Κρυογονική περίοδο, η περιοχή του Κολοράντο δεν ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή κοντά στο σημερινό βόρειο γεωγραφικό πλάτος, αλλά ήταν πιο κοντά στον ισημερινό, αφού αποτελούσε τμήμα της αρχαίας υπερηπείρου, που ονομάζουμε Λαυρεντία.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.