Οι ταινίες με βρικόλακες μας έχουν εκπαιδεύσει να φοβόμαστε κάθε πλάσμα που έχει τη λέξη “βρικόλακας” στο όνομά του. Όμως, οι πραγματικοί βρικόλακες δεν υπάρχουν και συχνά δίνουμε αυτή την ονομασία σε αθώα πλάσματα. Ένα τέτοιο πλάσμα είναι το καλαμάρι βρικόλακας, που ακούγεται τρομακτικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος καλαμαριού, το Vampyroteuthis pseudoinfernalis, το οποίο είναι το δεύτερο γνωστό είδος που δικαιούται το όνομα “βρικόλακας”. Όπως και το πρώτο είδος, το V. infernalis, το νέο καλαμάρι δεν ρουφά αίμα για να επιβιώσει, αν και αποφεύγει το φως, όπως οι βρικόλακες.

Παρά το διαφορετικό όνομα, το νέο είδος έχει παρόμοια εμφάνιση με το πρώτο, με σκούρο χρώμα και ιστούς μεταξύ των “χεριών” που θυμίζουν κάπες βρικόλακα. Όταν βγαίνει από το νερό, το καλαμάρι βρικόλακας μοιάζει με μια σκοτεινή ζελατινώδη μάζα που δεν προκαλεί θαυμασμό.

Αυτό το αρχαίο καλαμάρι βαμπίρ κρατάει το τελευταίο του θύμα για πάντα!

Το V. infernalis ανακαλύφθηκε το 1903, αλλά οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας της Νότιας Θάλασσας της Κίνας εντόπισαν το V. pseudoinfernalis το 2016 σε βάθη μεταξύ 2.600 και 3.300 ποδιών, όπου το φως μόλις φτάνει. Σε αυτά τα βάθη, οι βρικόλακες καλαμάρια ζουν με σχετική ασφάλεια από αρπακτικά λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Παρά το φοβερό όνομα, το καλαμάρι βρικόλακας δεν είναι αρπακτικό. Τρέφεται με υπολείμματα από ανώτερα επίπεδα της θάλασσας, όπως νεκρά ζώα, περιττώματα και πλαγκτόν. Μπορεί επίσης να παράγει φως για να φωτίζει το περιβάλλον τος ή να αποπροσανατολίζει τους θηρευτές.

Η τοποθέτηση των φωτεινών οργάνων στα καλαμάρια βοήθησε τους επιστήμονες να αναγνωρίσουν το νέο είδος. Το V. pseudoinfernalis έχει τα φωτοφόρα του οργάνων τοποθετημένα μεταξύ των πτερυγίων και της ουράς, ενώ το V. infernalis τα έχει πιο κοντά στο σώμα. Επιπλέον, το νέο είδος έχει μυτερή ουρά και διαφορετικό ράμφος.

Γενετικές δοκιμές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του νέου είδους, και η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να αναλύσει περισσότερα δείγματα για να επιβεβαιώσει τις διαφορές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.