Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, o  μηχανισμός των Αντικυθήρων, αυτό το αρχαίο θαύμα, ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο και όχι το ηλιακό που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, όπως πιστεύονταν παλαιότερα.

Ένα κομμάτι του μηχανισμού, γνωστό ως «ημερολογιακός δακτύλιος», χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των ημερών του έτους, με μία τρύπα να αντιστοιχεί σε μια ημέρα. Ενώ ο δακτύλιος είναι γνωστός εδώ και αρκετό καιρό, διατηρείται μόνο εν μέρει, επομένως δεν είναι σαφές πόσες ημέρες προοριζόταν να παρακολουθήσει.

Ο Άρης βομβαρδίζεται από μετεωρίτες! (φωτογραφία)

Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης χρησιμοποίησαν τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης που αναπτύχθηκαν για την ανάλυση βαρυτικών κυμάτων για να προσδιορίσουν τον πιθανό αριθμό των οπών σε έναν από τους σπασμένους δακτυλίους του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Τελικά προσδιόρισαν ότι ο μηχανισμός είχε πιθανώς 354 ή 355 τρύπες. Αυτό σήμαινε ότι πιθανότατα ακολουθούσε το σεληνιακό ημερολόγιο των 354 ημερών που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αντί του ημερολογίου των 365 ημερών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.

«Τα αποτελέσματα της ομάδας της Γλασκώβης παρέχουν νέες ενδείξεις ότι ένα από τα στοιχεία του μηχανισμού των Αντικυθήρων πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του ελληνικού σεληνιακού έτους», ανέφεραν οι ερευνητές σε δήλωση του πανεπιστημίου.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.