Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μας προσφέρει μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα να δούμε το Σύμπαν με τρομερή λεπτομέρεια. Τώρα, κατάφερε να φωτογραφίσει για πρώτη φορά ένα άστρο να καταπίνει ένα πλανήτη από το ηλιακό του σύστημα! Όμως, τα νέα ευρήματα δείχνουν πως το αστέρι δε διογκώθηκε για να τραβήξει τον πλανήτη, όπως πιστεύαμε προηγουμένως. Αντίθετα, το James Webb διαπίστωσε πως η τροχιά του άστρου συρρικνώθηκε με την πάροδο του χρόνου, μέχρι που ο πλανήτης έφτασε στην κατάρρευση και τελικά κατασπαράχθηκε από το άστρο του.
«Επειδή αυτό είναι ένα τόσο καινοτόμο γεγονός, δεν ξέραμε τι να περιμένουμε όταν αποφασίσαμε να στρέψουμε αυτό το τηλεσκόπιο προς την κατεύθυνση του», είπε ο Ryan Lau, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης και αστρονόμος στο NSF NOIRLab (Εθνικό Εργαστήριο Οπτικής Υπέρυθρης Αστρονομίας του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών) στο Tucson της Αριζόνα. «Με την υψηλής ανάλυσης όψη του στο υπέρυθρο, μαθαίνουμε πολύτιμες γνώσεις για την τελική μοίρα των πλανητικών συστημάτων, πιθανώς συμπεριλαμβανομένου του δικού μας».
Δύο από τα όργανα του James Webb χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει η νεκροψία στον τόπο του βάναυσου γεγονότος. Το MIRI, που καταγράφει εικόνες στο υπέρυθρο φάσμα και το NIRSpec, έναν φασματογράφο αρκετά κοντά στο υπέρυθρο. Οι επιστήμονες έφτασαν στα συμπεράσματά τους με χρήση μιας διττής ερευνητική προσέγγισης.
Στο αστέρι στο κέντρο των εικόνων βρίσκεται σε έναν γαλαξία 12.000 έτη φωτός μακριά από εμάς. Το συμβάν, που πήρε το όνομα ZTF SLRN-2020, εντοπίστηκε αρχικά σαν μια λάμψη οπτικού φωτός, από το Zwicky στο Παρατηρητήριο Palomar του Caltech στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Τα δεδομένα από το NEOWISE της NASA, έδειξαν πως το αστέρι είχε αρχίσει να λάμπει στο υπέρυθρο ένα χρόνο πριν εμφανιστεί στο ορατό φως, κάτι που δείχνει παρουσία σκόνης και άρα το άστρο είχε ήδη αρχίσει να καταπίνει τον πλανήτη. Αυτή η αρχική έρευνα του 2023 οδήγησε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι το αστέρι ήταν περισσότερο σαν τον Ήλιο και ότι βρισκόταν σε διαδικασία γήρανσης σε κόκκινο γίγαντα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, που επεκτεινόταν αργά καθώς εξάντλησε το καύσιμο υδρογόνου του.
Όμως, το MIRI του James Webb είδε τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Με την πολύ μεγάλη ευαισθησία του ς και με την χωρική ανάλυση, τοι Webb μπόρεσε να μετρήσει με ακρίβεια την κρυφή εκπομπή από το αστέρι το αστέρι περιβάλλον του, που βρίσκεται σε μια πολυσύχναστη περιοχή του διαστήματος. Έτσι, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το άστρο δεν ήταν τόσο φωτεινό όσο θα έπρεπε, αν είχε εξελιχθεί σε κόκκινο γίγαντα. Άρα, δεν είχε διογκωθεί για να καταβροχθίσει τον πλανήτη όπως πιστεύαμε στο παρελθόν.
Ο πλανήτης που καταβροχθίστηκε δεν ήταν μικρός. Συγκεκριμένα ήταν περίπου στο μέγεθος του Δία, που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα. Ο τεράστιος πλανήτης περιστρεφόταν πολύ κοντά στο άστρο του, για εκατομμύρια χρόνια, σε μια τροχιά όμως που ήταν φθίνουσα.
Κάμερα με κλείστρο τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου καταγράφει το Χάος εν δράση
«Ο πλανήτης άρχισε τελικά να τρέφεται από την ατμόσφαιρα του άστρου. Τότε ήταν μια απρόσμενη διαδικασία πτώσης πιο γρήγορα από εκείνη τη στιγμή», είπε το μέλος της ομάδας Morgan MacLeod του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. «Ο πλανήτης, καθώς πέφτει, άρχισε να κηλιδώνει την περιοχή γύρω από το αστέρι».
Όταν ο πλανήτης έφτασε στην τελική του πτώση, εκτόξευσε τα αέριά του μακριά, στα εξωτερικό στρώματα του άστους. Το αέριο καθώς επεκτάθηκε και ψύχθηκε, τα Κ μπριτζ βαριά στοιχεία σε αυτό το αέριο συμπυκνώθηκαν σε ψυχρή σκόνη τον επόμενο χρόνο.
Γενικά, είναι πολύ σπάνιο να παρατηρήσουμε ένα γεγονός σαν αυτό, όμως, με το James Webb πλέον οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να ανιχνεύσουν και να παρατηρήσουν περισσότερα γεγονότα σαν αυτό.
«Με ένα τόσο μετασχηματιστικό τηλεσκόπιο όπως το James Webb, ήταν δύσκολο για μένα να έχω προσδοκίες για το τι θα βρίσκαμε στο άμεσο περιβάλλον του άστρου», δήλωσε η ερευνήτρια Colette Salyk του Κολεγίου Vassar. «Θα πω, ότι δεν μπορούσα να περιμένω να δω κάτι που έχει τα χαρακτηριστικά μιας περιοχής που σχηματίζει πλανήτες, παρόλο που οι πλανήτες δεν σχηματίζονται εδώ, μετά από μια καταβύθιση».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.