Οι εκρήξεις ακτίνων γ που η επιστημονική κοινότητα ονομάζει GRB είναι συγκεντρώσεις ακτινοβολίας που δημιουργούνται κατά τη γέννηση άστρων ή μαύρων τρυπών από βίαια κοσμικά φαινόμενα για παράδειγμα μια σύγκρουση αστέρων νετρονίων ή από εκρήξεις supernova.

Οι εκρήξεις ακτίνων γ είναι εχθρικές στην ζωή και αν συμβεί κάποια σε κοντινή απόσταση από εμάς και η ακτινοβολία χτυπήσει τον πλανήτη μας οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι ολέθριες για την πανίδα, την χλωρίδα και φυσικά τον άνθρωπο. Μάλιστα μια μαζική εξαφάνιση της ζωής πριν από 440 εκατ. έτη έχει συνδεθεί με την έλευση στην Γη μιας έκλαμψης ακτίνων γ.

Το Jamwes Webb πρόσφατα ανακάλυψε την αιτία της πιο ισχυρής έκρηξης μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Πρόκειται για μια έκρηξη ακτίνων γ που έστειλε στη Γη φωτόνια με περισσότερη ενέργεια από αυτά που χρησιμοποιούνται στο CERN. Εντοπίστηκε από τηλεσκόπια σε τριχιά και στο έδαφος στις 9 Οκτωβρίου 2022 και προήλθε από απόσταση 2,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη  Γη. Η έκρηξη φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου.

Απίστευτο: Αυτή είναι η πρώτη εικόνα κρυστάλλου ηλεκτρονίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.