Οι γιγάντιοι γαλαξίες που βλέπουμε σήμερα στο Σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, δεν είχαν πάντοτε αυτό το μέγεθος. Οι συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των 13.7 δισεκατομμυρίων ετών του Σύμπαντος συνέθεσαν σταδιακά τους σημερινούς τεράστιους γαλαξίες. Σε μια προσπάθεια κατανόησης των πρώτων γαλαξιών, το JWST εξέτασε το αρχαίο φως τους για ενδείξεις που θα μπορούσαν να δώσουν την απάντηση για το πως έγιναν τόσο ογκώδεις.
Το JWST μπορεί ουσιαστικά να δει πολύ πίσω στο χρόνο. Σε εκείνο το μακρινό παρελθόν, οι δομές που θα γίνονταν τελικά τόσο ογκώδεις όσο ο Γαλαξίας μας, είχαν μόνο το 1/10.000 της σημερινής τους μάζας.
Μια νέα επιστημονική μελέτη, παρουσιάζει τις παρατηρήσεις του JWST ενός γαλαξία με ερυθρή μετατόπιση z~8,3. Σε αυτή την ερυθρή μετατόπιση, το φως ταξιδεύει για πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια και ξεκίνησε το ταξίδι του μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Ο γαλαξίας, που ονομάζεται Firefly Sparkle, περιέχει ένα δίκτυο αστρικών σμηνών που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι γαλαξίες.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι παρά την ισχύ του JWST, αυτός ο μακρινός, αρχαίος γαλαξίας είναι ορατός μόνο μέσω του βαρυτικού φακού ενός τεράστιου σμήνους γαλαξιών που υπάρχει στο προσκήνιο. Ο φακός κάνει τον γαλαξία να εμφανίζεται ως τόξο. Δύο άλλοι γαλαξίες βρίσκονται επίσης στην περιοχή, που ονομάζονται Firefly BF (Best Friend) και Firefly NBF (New Best Friend). (δείτε την τελευταία φωτογραφία του άρθρου)
Ο Firefly Sparkle παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά που αναμένονται από έναν μελλοντικό γαλαξία σαν τον δικό μας, ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του πρωιμότερου και πιο πλούσιου σε αέριο σταδίου σχηματισμού του, αναφέρουν οι συγγραφείς. Η μάζα του νεαρού γαλαξία είναι συγκεντρωμένη σε 10 σμήνη, τα οποία κυμαίνονται από περίπου 200.000 ηλιακές μάζες έως 630.000 ηλιακές μάζες. Αυτά τα σμήνη είναι σημαντικά επειδή αποτελούν ενδείξεις για το πώς αναπτύσσεται ο γαλαξίας.
Αχνά χαρακτηριστικά είναι ορατά στις γωνίες του τόξου, υποδηλώνοντας μια πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο γαλαξιών, η οποία μπορεί να προκάλεσε μια έκρηξη σχηματισμού αστέρων και στους δύο, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο κεντρικό σμήνος. Διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία του είναι εξαιρετικά υψηλή, περίπου 40.000 Kelvin. Αυτές οι παρατηρήσεις και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο Firefly Sparkle είναι πολύ πιθανό να είναι ένας πρόγονος γαλαξιών όπως ο δικός μας αποτελώντας μια εξαιρετική ευκαιρία μελέτης ενός γαλαξία που μοιάζει με τον Γαλαξία μας στα πρώτα στάδια της συγκρότησής του σε ένα Σύμπαν μόλις 600 εκατομμυρίων ετών, ολοκληρώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.