Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ηλεκτρικά οχήματα είναι η αυτονομία, σε συνδυασμό με το αρκετά υποανάπτυκτο δίκτυο ταχυφορτιστών. Τα περισσότερα οχήματα προσφέρουν μια αυτονομία 350-450 χιλιόμετρα ανά φόρτιση και για αυτό ο σχεδιασμός μεγάλων διαδρομών πρέπει να γίνεται με βάση τους σταθμούς φόρτισης και τον χρόνο που απαιτούν για να φορτίσουν ένα όχημα. Αυτό είναι σαφώς πιο πολύπλοκο από το να πάμε στο βενζινάδικο για 10 λεπτά, να γεμίσουμε βενζίνη κα να φύγουμε. Τώρα όμως μια νέα καινοτομία ίσως φέρει να πάνω κάτω, προσφέροντας μέχρι και 5.000 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, κάτι που κυριολεκτικά θα μας επιτρέπει να πάμε οδικός μέχρι το Λονδίνο και να έχουμε ακόμα 40% μπαταρία!
Ταυτόχρονα, έχουμε δει μεγάλη καινοτομία στην ταχύτερη φόρτιση των μπαταριών, με την Xiaomi να προσφέρει πλέον φόρτιση από το 10% στο 80% σε λιγότερο από 15 λεπτά!
Σύμφωνα με μια έκθεση που κοινοποίησε η GreenCarStocks, δύο ερευνητές στη Νότια Κορέα, έχουν βρει τρόπο να μειώσουν τη διόγκωση του πυριτίου στα παραδοσιακά σχέδια μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα επιτρέψει στις μπαταρίες να αποθηκεύουν μέχρι και 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, σε σχέση με τις μπαταρίες που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά. Κάτι τέτοιο, σημαίνει εκθετική αύξηση στην αυτονομία!
Βέβαια, ακόμα και έτσι, θα πρέπει να κοιτάμε τα σημεία φόρτισης, καθώς μια τόσο μεγάλη μπαταρία σίγουρα δε θα φορτίζει σε εύλογο χρόνο μια ένα σημείο φόρτισης στα 22kW, για παράδειγμα. Όμως, αν αυτή η καινοτομία στις μπαταρίες λειτουργήσει και στην πράξη και περαιτέρω έρευνες δείξουν πως μπορεί να επεκταθεί, τότε θα έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε το σημαντικότερο εμπόδιο για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά η αναβάθμιση της αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό υιοθέτησής τους.
Βρέθηκε κρυμμένος κώδικας σε συγκεκριμένα τμήματα ανθρώπινου DNA – Η σημασία του
Η νέα τεχνολογία όμως, δεν είναι μια ακόμα πρόταση για νέες μπαταρίες. Πρακτικά, αναδιαμορφώνει πλήρως τον τρόπο που βλέπουμε τη χημεία των μπαταριών στο σύνολό της και είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να έχουμε την πλήρη υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων.
Αυτή η έρευνα θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί σε άλλους τομείς όπου η τεχνολογία μπαταριών θα μπορούσε να βελτιωθεί, όπως τα συστήματα παραγωγής ενέργειας με βάση την ηλιακή ενέργεια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Wiley Advanced.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.