Οι επιστήμονες παρατήρησαν πρόσφατα ένα μυστηριώδες κοσμικό σήμα με πρωτοφανή συμπεριφορά, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο ίντριγκας στο αινιγματικό φαινόμενο των γρήγορων ραδιοεκρήξεων (FRB).
Εν μέσω των επαναλαμβανόμενων παλμών μιας γρήγορης ραδιοέκρηξης, οι ερευνητές εντόπισαν μια πτώση στην κεντρική συχνότητα των σημάτων, που μοιάζει με τον ήχο ενός κοσμικού σφυρίγματος όταν επιβραδύνεται και παίζεται σε ξυλόφωνο.
Οι συνέπειες αυτής της μοναδικής πτώσης συχνότητας παραμένουν ασαφείς, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αμηχανία που προκαλούν τα FRBs καθώς δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα.
Η ραδιοαστρονόμος Sofia Sheikh του Ινστιτούτου SETI σημειώνει τον ενθουσιασμό της επιστημονικής κοινότητας, αναφέροντας τη διπλή σημασία της ανακάλυψης για την επιβεβαίωση των γνωστών ιδιοτήτων των FRB και την αποκάλυψη νέων.
Αν και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των πηγών FRB, ενδεχομένως ακραίων οντοτήτων όπως τα magnetars, έχουν προχωρήσει, τα υπάρχοντα μοντέλα δεν μπορούν να εξηγήσουν όλες τις παρατηρούμενες ιδιότητες.
Οι FRB, που χαρακτηρίζονται από τις γρήγορες και ισχυρές ραδιοεκπομπές τους, αποτελούν πρόκληση για τη μελέτη τους λόγω της απρόβλεπτης και σπάνιας επανάληψής τους.
Μια ομάδα με επικεφαλής την Sheikh επικεντρώθηκε στην επαναλαμβανόμενη πηγή FRB 20220912A, που προέρχεται από έναν μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός.
Αναλύοντας 541 ώρες δεδομένων παρατήρησης, εντόπισαν 35 εκρήξεις, κάθε μία από τις οποίες διαρκούσε κατά μέσο όρο 1,2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας τη διάταξη του τηλεσκοπίου Allen, αποκάλυψαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ αυτών των εκρήξεων, όπως η μετατόπιση της συχνότητας προς τα κάτω και οι διακυμάνσεις της διάρκειας των εκρήξεων με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, η αξιοσημείωτη ανακάλυψη ήταν μια πτώση της κεντρικής συχνότητας των εκρήξεων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο μηνών.
Κάτι περίεργο συμβαίνει με τις ραδιοεκρήξεις του βαθέως διαστήματος
Παρά την άγνωστη αιτία αυτής της πτώσης της συχνότητας, οι επιστήμονες εικάζουν ότι θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των FRBs.
Παρόλο που τα magnetars εμπλέκονται σε ορισμένες εκπομπές FRB, παραμένει αβέβαιο αν αυτό ισχύει για όλες τις FRB ή αν διαφορετικές συμπεριφορές magnetars βρίσκονται πίσω από διαφορετικούς τύπους FRB.
Τα ευρήματα, αν και δεν ευθυγραμμίζονται με τα υπάρχοντα μοντέλα, χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μελλοντικές παρατηρήσεις.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των ευέλικτων οργάνων όπως το Allen Telescope Array, που είναι ικανά να καταγράφουν ένα ευρύ φάσμα εύρους ζώνης, αποκαλύπτοντας συμπεριφορές που δεν ανιχνεύονται από πιο στενά εστιασμένα όργανα.
Η συνέχιση των παρατηρήσεων σε υψηλότερες συχνότητες κρίνεται απαραίτητη για τη διάκριση μεταξύ των διαφόρων μοντέλων πρόδρομων FRB.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.