kaiΟι κεραυνοί αντιπροσωπεύουν ένα από τα πιο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα και οι υπάρχουσες μέθοδοι για την προστασία κρίσιμων υποδομών δεν είναι πάντα επιτυχημένοι. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει σύντομα.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT), αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για την πρόκληση κεραυνών καθώς η NTT ισχυρίζεται ότι πέτυχε μια παγκόσμια πρωτιά πυροδοτώντας και προσελκύοντας κεραυνούς χρησιμοποιώντας ένα drone που αξιοποιεί τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού πεδίου. Το drone το κάνει αυτό μέσω ενός έξυπνου κλωβού προστασίας από κεραυνούς που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τη δυσλειτουργία ή την πρόκληση ζημιάς, ακόμη και όταν χτυπηθεί απευθείας.
Ακόμη η NTT ελπίζει ότι τέτοια drones εξοπλισμένα με κλωβούς θα μπορούσαν να προστατεύσουν πόλεις και σημαντικές υποδομές στο μέλλον. Μόνο στην Ιαπωνία το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των ζημιών από κεραυνούς κυμαίνεται μεταξύ 650 εκατ. δολαρίων και άνω του 1,3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Η NTT άρχισε να διερευνά την εξελισσόμενη τεχνολογία των drones για να δημιουργήσει νέους τρόπους αντιμετώπισης των αιφνίδιων κεραυνών και η νέα τους τεχνική περιλαμβάνει την πτήση ενός προστατευμένου drone στη θέση ενός σύννεφου καταιγίδας και την ενεργοποίηση ενός πλήγματος σε αυτό. Η ομάδα πίσω από αυτήν την καινοτομία διεξήγαγε ένα πείραμα ενεργοποίησης κεραυνού χρησιμοποιώντας το drone μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό το πείραμα, το drone ανέβηκε σε υψόμετρο 900 μέτρων σε μια ορεινή περιοχή της πόλης Χαμάντα, στην επαρχία Σιμάνε, όπου πλησίασε ένα σύννεφο καταιγίδας.
Όταν η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου αυξήθηκε λόγω ενός επερχόμενου σύννεφου καταιγίδας, το drone που εστάλη ήταν εξοπλισμένο με ένα αγώγιμο καλώδιο που το συνέδεε με έναν ηλεκτρικό διακόπτη στο έδαφος. Παρατηρήθηκε ότι το καλώδιο διέτρεχε ένα ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο έφτασε σε τάση 2.000 βολτ μεταξύ του καλωδίου και του εδάφους. Αυτό πυροδότησε ένα χτύπημα κεραυνού που κατευθύνθηκε προς το drone, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μόνο ένα ελαφρύ λιώσιμο του προστατευτικού κλωβού και το drone συνέχισε να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.
Μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση ψηφιακών απειλών στην Ελλάδα – Η θέση της στην ΕΕ
Ο κλωβός έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται σε εμπορικά διαθέσιμα drones και είναι κατασκευασμένος από αγώγιμο μέταλλο που χρησιμεύει ως κέλυφος. Όταν χτυπηθεί από κεραυνό, αυτό το κέλυφος ανακατευθύνει την ηλεκτρική ενέργεια μακριά από το ίδιο το drone. Επιπλέον, ο κλωβός έχει σχεδιαστεί για να κατανέμει τον κεραυνό ακτινικά με τρόπο που να ακυρώνει τα ισχυρά μαγνητικά πεδία που παράγονται από το ρεύμα, γεγονός που ελαχιστοποιεί τυχόν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Η επιτυχία αυτών των δοκιμών θα μπορούσε να οδηγήσει στην προστασία ευάλωτων αστικών χώρων και άλλων σημαντικών τοποθεσιών από τα πλήγματα κεραυνών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.