Μια ιδιαίτερα τραγική εικόνα για τη Vodafone Ελλάδος αποτυπώνει σε σημερινό της άρθρο η ιστοσελίδα Total Business. Η Vodafone αυτή τη στιγμή κλείνει περισσότερα από 30 χρόνια ζωής στην Ελλάδα και αποτελεί όπως γνωρίζουμε τη θυγατρική της βρετανικής πολυεθνικής Vodafone.

Η Vodafone ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1992, όταν ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε έρθει σε επαφή με την αμερικανική Credit Suisse προκειμένου να αναζητήσει εταιρείες για την παραχώρηση αδειών κινητής τηλεφωνίας. Η επιτυχία της εταιρείας ήταν τεράστια και έτσι στο τέλος του 1994 είχε καταφέρει να δημιουργήσει συνδρομητική βάση 81.000 συνδρομητών, όταν στόχος ήταν μόλις οι 50.000 συνδρομητές, ενώ σε τζίρο έφθασε τα 13.9 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που σε σημερινή αξία υπολογίζεται στα 87 εκ. ευρώ.  Οι επιτυχίες της τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν, μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών, που συγκέντρωσε αρνητική δημοσιότητα.

Η νέα βελτιωμένη πρόταση της Cosmote για φθηνές οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι

Η σημερινή της εικόνα όμως δεν συγκρίνεται από καμιά άποψη με εκείνη των πρώτων χρόνων. Αυτή τη στιγμή η Vodafone διαθέτει στην αγορά υπηρεσίες, σταθερής, κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης.  Τους τελευταίους μήνες, και με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2023, διοχετεύεται στην αγορά έντονος προβληματισμός σχετικά με την πορεία της εταιρείας, η οποία έχει αρχίσει να βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η μητρική είναι ιδιαίτερα απογοητευμένη λόγω των χαμηλών πτήσεων και με τα πεσμένα νούμερα, ενώ ήδη από το τέλος του 2023 έχουν ξεκινήσει οι φήμες περί ενδεχόμενης πώλησης του ελληνικού τμήματος. Η ιστοσελίδα αναφέρει συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, τα έσοδα της Vodafone την συγκεκριμένη περίοδο έφτασαν στα 478 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,84% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο Απριλίου -Σεπτεμβρίου 2022.

Αρνητικές ήταν οι επιδόσεις και στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda), τα οποία στο εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2023 μειώθηκαν 22% σε 99 εκατ. ευρώ από 127 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 η πτώση έφτασε σε 20,8%, αφού τα Ebitda ήταν 125 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση νυχτερινού τιμολογίου στο ρεύμα

Παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο του 1 δισ. ευρώ παρουσιάζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ τα μερίδια αγοράς υποχωρούν συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνδέσεις σταθερής και ίντερνετ, μετά και την ένωση nova-wind βρέθηκε στην τρίτη θέση, ενώ το μερίδιο το 2022 ήταν μεταξύ 15% και 20%, όταν ο ΟΤΕ έχει μερίδιο κοντά στο 62% η Wind μεταξύ 5% και 10% και η Nova μεταξύ 10% και 15%.

Στην αγορά της κινητής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ με βάση τα έσοδα, το μερίδιο του ΟΤΕ, κινείται σε περιοχές μεταξύ 45% – 55%, το αντίστοιχο ποσοστό της Vodafone είναι μεταξύ 25% – 35%, ενώ της Wind μεταξύ 15% και 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, τα ποσοστά αυτά παραμένουν σταθερά από το 2013 έως το 2022. Τέλος, η Vodafone ΤV παρά τις προωθητικές της ενέργειες δε μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί το περιεχόμενο της Cosmote TV και της EON.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΗΤΗΣ. Η VODAFONE GREECE ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΔΕΥΤΕΡΗ. ΤΟ VODAFONE TV ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΡΙΣΚΑΡΕ Η ΚΑ ΒΑΛΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. ΑΦΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΙΑ 2 ΔΙΣ € Η VODAFONE ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2,5 ΔΙΣ €. ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΛΕ

 2. Θεωρώ ότι τα πράγματα έτσι όπως παρουσιάζονται είναι ακραία. Είναι παράδειγμα για τον Όμιλο η ελληνική θυγατρική,χωρίς όμως να αποκλείω τίποτα

 3. Μπούρδες το περιεχόμενο και μέγιστη μπούρδα ο τίτλος. Σε αυτό το σαιτ υπάρχει μια εμφανής εμπάθεια για την vodafone.

 4. Γνωρίζοντας κάπως τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών απλά γελάω με το τραγικό και εμπαθές αυτό άρθρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσει η μητρική εταιρία την vodafone Ελλάδος. Απλά όπως είπε και κάποιος άλλος το σαιτ αυτό έχει κόμπλεξ με την εν λόγω εταιρία … και μεγάλη αγάπη για την γερμανική εταιρία με πολλά προμο άρθρα.

 5. Με τη συνάντηση μόλις πολύ πρόσφατα της νέας Προέδρου του ομίλου με το Πρωθυπουργό και τη δημόσια δήλωση της για αύξηση των επενδύσεων σε δίκτυα κινητής και σταθερής ενός δις ευρώ, δε βλέπω πώληση.
  Το μαγαζί στην Ελλάδα είναι μαγαζί γωνία…

 6. Ας κοιτάξει η Vodafone, πρώτα, τους συνεργάτες της με τους οποίους δεν μπορείς να συνεννοηθείς ποτέ με την εκνευριστική εμμονή τους να πωλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
  Πάνω από δύο μήνες προσπαθώ να συνεννοηθώ σε τηλεφωνικές κλήσεις με διάφορες κυρίες με πλαστικές φωνές για τη σύνδεσή μου με οπτικές ίνες και δεν τα κατάφερα.
  Άλλο ζητάω και με προκλητική βλακεία άλλο θέλουν να με πωλήσουν, ώστε να είμαι έτοιμος για αλλαγή παρόχου.

 7. Ποίες είναι η πηγές του άρθρου σας και από που προκύπτουν τα στοιχεία σας ότι σβήνει η εταιρεία και πωλείται; Με τέτοιο μυαλό το μόνο που καταφέρνετε είναι το καρτέλ της κινητής τηλεφωνίας να γιγαντωθεί και να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Τα ίδια κάνετε με την nova. Θλιβερό σαιτ. Επίσης ξεχνάτε ότι η εδώ vodafone είναι σαν vodafone _ panafone

 8. Υπάρχει όντως εμπάθεια από το site, που μετατρέπει σενάρια σε βεβαιότητα. Είναι δυνατόν η de la Valle να λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πωληθεί και το άρθρο να συμπεράνει ότι πωλείται? Να έχει περάσει μακράν δεύτερη από τον τρίτο αλλά να ξεμείνει από MB;

 9. ΠΟΎΛΗΣΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΊΑ, ΠΟΎΛΗΣΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΊΑ, ΣΥΓΧΩΝΕΎΣΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΊΑ, ΠΟΎΛΗΣΕ ΤΗ ΜΙΣΉ ΒΑΝΤΑΝΤΖ. ΣΥΝΆΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ? ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΈΠΩ ΚΑΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΟΥ.

 10. Οντως σε σήμα έχει πέσει και η Nova μετά την εξαγορά της Wind έχει ανέβει. Έχω και τις 2 εταιρείες και πλέον αυτό που ήταν παλιά η Wind τώρα είναι η Vodafone. Ωστόσο, ότι και να γίνει ελπίζω και εύχομαι να μην έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι.

 11. Έχουμε την ατυχία στην περιοχή μου να κάνει διαχείριση δικτύου η Vodafone, όπως ενημερώθηκα. Εντελώς τραγική, συντήρηση – αναβαθμίσεις στο μηδέν, ολόκληρη συνοικία λειτουργεί με ένα ζεύγος χαλκού γιατί το δεύτερο κάνει συνεχείς αποσυνδέσεις εδώ και 2 χρόνια. Ταχύτητα στα 9mbps με το ζόρι ενώ στα 300 μέτρα, με άλλον διαχείριση, πιάνουν 13-15 (και πάλι τραγικό – αλλά τέλος πάντων). Στην εργασία μου την κόψαμε, κάθε δεύτερη μέρα αποσυνδέσεις ενώ ο τεχνικός αδυνατούσε να βρεί το πρόβλημα. Στο καλό να πάει αν πουληθεί.

 12. Τετοια οικονομια που εχουμε,τετοια αναπτυξη που εχουμε,εχουμε και τετοιες επιχειρησεις;

 13. Πράγματι το σκάνδαλο με τις υποκλοπές εναντίον του πρωθυπουργού με έχει κάνει να την έχω αποκλείσει δια παντός. Και το χειρότερο το συγκάλυψε σβήνοντας το λογισμικό πριν να γίνουν οι έρευνες. Δεν έχει σημασία αν τον πήγαινα η όχι τον συγκεκριμένο πρωθυπουργο. Ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας μου και δεν δέχομαι να τον υποκλέπτει η κάθε ξενη παλιοεταιρια. Αν είχαμε λίγο φιλότιμο σαν Έλληνες η vodafon έπρεπε να είχε σβήσει από την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.