Λύση αμοιβαία επωφελή τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ με την ένταξη μεσημβρινών ωρών στη ζώνη των μειωμένων χρεώσεων του νυχτερινού τιμολογίου.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο λαμβάνει χώρα με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, αποτελώντας αντίδοτο στις περικοπές ΑΠΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι το νυχτερινό τιμολόγιο είχε εφαρμοστεί και καθιερωθεί σε μια εποχή που το ενεργειακό μίγμα ήταν πολύ διαφορετικό, όταν δηλαδή ήταν κυρίαρχες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες. Η καθιέρωσή του δηλαδή είχε συμβεί λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνονταν το μεσημέρι και έτσι ήθελαν να μετατοπίσουν ένα μέρος της ενέργειας που κατανάλωναν οι καταναλωτές το βράδυ.

Η νέα βελτιωμένη πρόταση της Cosmote για φθηνές οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι

Στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Ωστόσο, το «τοπίο» στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η «επέλαση» των ΑΠΕ, και η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να κινείται πολύ συχνά από οριακά πάνω από το μηδέν, έως και σε αρνητικές τιμές. Επομένως, αυτές οι χονδρεμπορικές τιμές θα επιτρέψουν στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση (σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες εξαγωγές). Επομένως, η ενίσχυση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να βάλει σε κάποιο βαθμό ανάχωμα στις περικοπές παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ ακόμη επεξεργάζεται την προοπτική αλλαγών στο νυχτερινό τιμολόγιο, χωρίς να έχει καταλήξει στις ιδιαίτερες παραμέτρους. Έτσι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες ώρες του μεσημεριού θα εφαρμόζονται οι μειωμένες χρεώσεις.

Επίσης, δεν έχει καταλήξει αν οι μεσημβρινές ώρες θα προστεθούν στο βραδινό ωράριο που ισχύει αυτή τη στιγμή, ή αν θα αφαιρεθούν πλήρως οι ισχύουσες νυχτερινές ώρες μειωμένων χρεώσεων. Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή είναι να απαλειφθεί η βραδινή ζώνη.

Πως μπορείς να εγγραφείς στο νυχτερινό τιμολόγιο

Εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να προχωρήσει στην διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε 2 χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη). Τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας, εφόσον ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομά σας:

Η δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης ανέρχεται σε 34,00 € συν ΦΠΑ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αύριο όλοι πλυντήριο, κλιματιστικό, και φούρνος στις δύο το μεσημέρι να δούμε αν θα αντέξει το δίκτυο ΧΑ ΧΑ.
    Αλήθεια τα σκέφτονται πριν τα ανακοινώσουν.
    Καλές διακοπές ‘ρεύματος’.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.