Ακόμα κι αν επιτευχθεί ο διεθνής στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να είναι πολύ πιο σοβαρές από τις αναμενόμενες.
Πιο συγκεκριμένα μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η στάθμη της θάλασσας πρόκειται να αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι μπορεί να προσαρμοστεί η ανθρωπότητα, θέτοντας μια μακροπρόθεσμη απειλή για τις παράκτιες κοινότητες παγκοσμίως. Σύμφωνα με ερευνητές, ο τρέχων ρυθμός τήξης των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής έχει ήδη τετραπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990. Η απώλεια αυτή είναι πλέον η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Ακόμα κι αν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων μειώνονταν σήμερα, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1 εκατοστό κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα σημείο καμπής στην κρίση της κλιματικής αλλαγής. Μόλις ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας φτάσει σε αυτήν την ταχύτητα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η προσαρμογή καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι “καταστροφική εσωτερική μετανάστευση” σε παγκόσμια κλίμακα. Η νέα αυτή μελέτη διαπίστωσε ότι 230 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε υψόμετρο μικρότερο από ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ένα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε υψόμετρο 10 μέτρων. Μόλις 20 εκατοστά ανύψωσης έως το 2050 θα μπορούσαν να κοστίσουν στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες ζημιές από πλημμύρες. Παράλληλα ορισμένες πόλεις ενδέχεται ακόμη και να βυθιστούν στον ωκεανό ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης της κλιματικής αλλαγής.
Η NASA χρησιμοποιεί τα δεδομένα βαρύτητας για να εξετάσει το εσωτερικό της Σελήνης
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη πλησιάζουμε στη ζώνη κινδύνου καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 1,5°C το 2024 και θα μπορούσε να οδηγηθεί σε άνοδο έως και 2,9°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό θα πυροδοτούσε την κατάρρευση των μεγάλων στρωμάτων πάγου, αυξάνοντας τελικά τη στάθμη της θάλασσας κατά 12 μέτρα ή και περισσότερο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι κάθε κλάσμα ενός βαθμού εξακολουθεί να έχει σημασία. Για το λόγο αυτό η βραδύτερη θέρμανση σημαίνει βραδύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κερδίζοντας περισσότερο χρόνο για τη κατάλληλη προσαρμογή και τον απαραίτητο σχεδιασμό.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.