Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός, μια υπηρεσία που αποτελείται από 22 κράτη, βρίσκεται σε συνομιλίες με τη SpaceX σχετικά με την πιθανότητα να ενταχθεί το διαστημικό αυτό εγχείρημα σε ένα διεθνές πρότζεκτ που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει το αυξανόμενο πλήθος συντριμμιών στο διάστημα, όπως δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής Josef Aschbacher. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 6.300 δορυφόροι αποτελούν μέρος του ταχέως αναπτυσσόμενου συνόλου δορυφόρων Starlink της SpaceX.
Μέχρι σήμερα, 110 χώρες ή οντότητες έχουν ενταχθεί στον χάρτη Zero Debris της ESA, ο οποίος στοχεύει να σταματήσει τη δημιουργία νέων διαστημικών σκουπιδιών μέχρι το 2030. Οι δορυφόροι της SpaceX αποτελούν σήμερα περίπου τα δύο τρίτα των διαστημικών σκαφών που δραστηριοποιούνται σε χαμηλή τροχιά της Γης. Από τους περίπου 10.300 ενεργούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, περίπου 6.300 αποτελούν μέρος του συνόλου δορυφόρων Starlink της SpaceX, σύμφωνα με τον κλάδο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Space Force.
Τα διαστημικά θραύσματα και σκουπίδια περιλαμβάνουν ανενεργά ωφέλιμα φορτία και σώματα πυραύλων, καθώς και συντρίμμια ή περιπλανώμενα θραύσματα σπασμένων δορυφόρων. Αν και δεν υπάρχουν διεθνείς νόμοι για τα συντρίμμια, χώρες και διαστημικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να επεξεργάζονται προτάσεις και εθνικούς κανόνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. H SpaceX υπόκειται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά στα διαστημικά συντρίμμια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ. Ένας δορυφόρος Starlink απαιτείται να απομακρυνθεί ή να καεί στην ατμόσφαιρα της Γης εντός πέντε ετών από το τέλος της ζωής του.
Το Google Pixel 11 μπορεί να έχει εξελιγμένη τεχνολογία face unlock από το Pixel 4!
Επίσης, μεγάλο μέρος της αυξανόμενης ποσότητας διαστημικών σκουπιδιών θεωρείται ότι προέρχεται από δοκιμές αντιδορυφορικών πυραύλων. Σύμφωνα με τη NASA, δύο τέτοια περιστατικά αύξησαν το σωρό σκουπιδιών κατά περίπου 70%. Το 2021, μια δοκιμή ρώσικου αντιδορυφορικού πυραύλου πρόσθεσε, επίσης, τουλάχιστον 1.500 κομμάτια συντριμμιών, σύμφωνα με τη Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προωθήσει ένα μορατόριουμ σε τέτοιες δοκιμές, με αρκετές χώρες να έχουν υπογράψει, χωρίς όμως σε αυτές να περιλαμβάνεται η Ρωσία και η Κίνα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.