Η NASA ανακοίνωσε ότι επέλεξε την SpaceX να κατασκευάσει το σκάφος που θα επιστρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης και τελικά να τον τοποθετήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά τη λήξη της λειτουργίας του το 2030.

Η εταιρεία του Elon Musk εξασφάλισε συμβόλαιο αξίας έως και 843 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και παράδοση του διαστημοπλοίου, το οποίο θα ονομάζεται US Deorbit Vehicle.

“Η επιλογή ενός US Deorbit Vehicle για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα βοηθήσει τη NASA και τους διεθνείς εταίρους της να εξασφαλίσουν μια ασφαλή και υπεύθυνη μετάβαση σε χαμηλή γήινη τροχιά στο τέλος των επιχειρήσεων του σταθμού”, δήλωσε ο Ken Bowersox της NASA.

Η NASA σκοπεύει να αναλάβει την ιδιοκτησία του σκάφους μετά την κατασκευή του από την SpaceX και να ελέγχει τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής.

Ο ISS, ζυγίζοντας 430.000 κιλά, είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη κατασκευή που έχει χτιστεί ποτέ στο διάστημα. Βάσει προηγούμενων παρατηρήσεων για τον τρόπο με τον οποίο άλλοι σταθμοί όπως οι Mir και Skylab διαλύθηκαν κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, οι μηχανικοί της NASA αναμένουν ότι ο ISS θα διαλυθεί σε τρία στάδια.

Αρχικά, οι τεράστιες ηλιακές συστοιχίες και οι ψύκτες. Στη συνέχεια, θα αποκολληθούν τα μεμονωμένα μοντέλα που θα αποσπαστούν από τη ραχοκοκαλιά του σταθμού. Τέλος, θα διαλυθούν η ραχοκοκαλιά και τα μοντέλα.

Μεγάλο μέρος του υλικού θα εξατμιστεί, αλλά αναμένονται μεγάλα κομμάτια που θα επιβιώσουν. Για αυτόν τον λόγο, η NASA και η SpaceX στοχεύουν για τον ISS μια περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού που ονομάζεται Point Nemo και είναι γνωστή ως το νεκροταφείο των δορυφόρων και των διαστημοπλοίων.

Ηχητική καταγραφή έκτακτης ανάγκης από τον ISS προκάλεσε πανικό στο προσωπικό εδάφους

Το πρώτο τμήμα του ISS εκτοξεύτηκε το 1998 και κατοικείται συνεχώς από διεθνές πλήρωμα από το 2001. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι συμμετέχουσες χώρες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έχουν δεσμευτεί να λειτουργήσουν το εργαστήριο μικροβαρύτητας έως το 2030 – αν και η Ρωσία έχει δεσμευτεί μόνο έως το 2028.

Ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι, δεδομένης της κακής κατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι σοφό να ξεκινήσει η εργασία για ένα αμερικανικό όχημα αποσυναρμολόγησης ώστε “να κατεβάσουμε όλο τον σταθμό με ασφάλεια, για να μην χτυπήσει κανέναν ή οτιδήποτε”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.