Το βράδυ της 12ης Ιουνίου, μια ηχητική καταγραφή ενός χειρουργού εν πτήσει που διαχειριζόταν ένα επείγον περιστατικό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ενώ βρισκόταν σε κίνηση, προκάλεσε ένα σύντομο κύμα πανικού. Ο ανώνυμος χειρουργός εν πτήσει φαινόταν να συζητά μια κατάσταση με ένα άτομο που δεν είχε ακουστεί, η οποία αφορούσε έναν κυβερνήτη που χρειαζόταν υπερβαρική θεραπεία λόγω ασθένειας αποσυμπίεσης.

“Δυστυχώς, η πρόγνωση για τον κυβερνήτη είναι σχετικά ισχνή, θα πω, για να το κρατήσω γενικόλογο”, δήλωσε ο χειρουργός εν πτήσει κατά τη διάρκεια της κλήσης. Ωστόσο, ο έλεγχος αποστολής του ISS επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο ήχος ήταν μέρος μιας προσομοίωσης εδάφους που μεταδόθηκε κατά λάθος στο κανάλι livestream του ISS. Τη στιγμή της μετάδοσης, όλα τα μέλη του πληρώματος κοιμόντουσαν με ασφάλεια.

Το ηχητικό απόσπασμα προκάλεσε ευρεία ανησυχία. Ο χειρουργός εν πτήσει ακούγεται να συζητά τις προετοιμασίες για να βάλει ο κυβερνήτης τη στολή του και να είναι έτοιμος για υπερβαρική θεραπεία και οξυγόνο μετά από σοβαρά χτυπήματα DCS – με το DCS να αναφέρεται στη νόσο αποσυμπίεσης. Η συζήτηση περιελάμβανε επίσης σχέδια για τη μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο στην Ισπανία, εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις εντατικής θεραπείας και υπερβαρικής θεραπείας μετά την πτώση.

Η νόσος της αποσυμπίεσης είναι ένας σπάνιος αλλά σοβαρός κίνδυνος για τους αστροναύτες. Εμφανίζεται κατά την πολύ γρήγορη μετάβαση από ένα περιβάλλον υψηλότερης σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης πίεσης. Το εσωτερικό του ISS μιμείται τη γήινη ατμόσφαιρα, διατηρώντας μια σύνθεση 79% αζώτου και 21% οξυγόνου, με πίεση λίγο κάτω από 1 ατμόσφαιρα (14.5 psi), παρόμοια με τις συνθήκες στο επίπεδο της θάλασσας στη Γη.

Στον ISS υπάρχουν βακτήρια που δεν έχουμε ούτε στη Γη

Σε πλήρη αντίθεση, η πίεση έξω από τον ISS είναι σχεδόν μηδενική. Μια ταχεία μετάβαση από αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον στο κενό του διαστήματος χωρίς επαρκή προστασία, όπως μια σφραγισμένη διαστημική στολή, ή λόγω ενός σημαντικού ρήγματος στον ISS, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια αποσυμπίεσης. Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται όταν αέρια, κυρίως άζωτο, διαλυμένα σε σωματικά υγρά, σχηματίζουν φυσαλίδες καθώς βγαίνουν από το διάλυμα σε περιβάλλον χαμηλότερης πίεσης. Αυτές οι φυσαλίδες μπορούν να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία, να προκαλέσουν ρήξη των ιστών και εσωτερική αιμορραγία και να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη ανοσολογική αντίδραση, οδηγώντας σε έντονο πόνο και δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.

Η νόσος της αποσυμπίεσης επηρεάζει επίσης τους δύτες βαθέων υδάτων που ανεβαίνουν πολύ γρήγορα από υποβρύχια περιβάλλοντα υψηλής πίεσης, μια κατάσταση που είναι ευρέως γνωστή ως “στροφή”. Ένα περιστατικό ασθένειας αποσυμπίεσης στον ISS θα σηματοδοτούσε ένα κρίσιμο πρόβλημα, όπως παραβίαση της μονάδας, δυσλειτουργία της διαστημικής στολής, ή διαδικαστικά λάθη. Ως εκ τούτου, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η άσκηση προσομοίωσης αναδεικνύει τη σημασία του προσωπικού εδάφους να παραμένει προετοιμασμένο και ψύχραιμο, έτοιμο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε πιθανή έκτακτη ανάγκη στην πραγματική ζωή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.