Τα τελευταία χρόνια η Samsung ξοδεύει περισσότερα χρήματα στην αγορά επεξεργαστών για τα τηλέφωνά της. Αυτό συμβαίνει γιατί άφησε πίσω τους δικούς Exynos επεξεργαστές και πλέον έχει chipsets από την Qualcomm, τουλάχιστον στην πιο δυνατή της συσκευή. Παράλληλα χρησιμοποιεί MediaTek και Qualcomm και σε ορισμένες συσκευές της μεσαίας και μικρής κατηγορίας. Για αυτό τον λόγο, η εταιρία πούλησε μόνο 13 εκατομμύριά συσκευές με Exynos επεξεργαστές, κατά τα τελευταίο τρίμηνο του 2023, που είναι 48% λιγότερες σε σχέση με το 2022. Αυτό οδήγησε σε 44% λιγότερο τζίρο για το τμήμα επεξεργαστών της Samsung, σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με έκθεση του SamMobile, η Samsung ξόδεψε $8.87 δισεκατομμύρια σε chipsets για τηλέφωνα, το 2023. Αυτό είναι αύξηση 3.1% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μέρος αυτής της αύξησης είναι φυσικά και η άνοδος των τιμών σε chipsets για όλους τους κατασκευαστές, κάτι που οδήγησε και στην άνοδο τιμών των συσκευών. Με την χρήση όμως Exynos chips σε περισσότερα τηλέφωνα το 2024, η Samsung πιστεύει πως θα μειώσει το κόστος παραγωγής, κάτι που είναι λογικό, αφού τα κατασκευάζει η ίδια. Παράλληλα σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ανάπτυξή τους, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, αυξάνοντας τις επιδόσεις και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Το πρώτο βήμα έγινε με τον Exynos 2400 που είδαμε στα Galaxy S24 και Galaxy S24+, σε όλες τις αγορές εκτός των ΗΠΑ. Τώρα οι φήμες θέλουν την Samsung να χρησιμοποιεί Exynos επεξεργαστές σε όλα τα μοντέλα του Galaxy S25, που θα έρθει το 2025. Άλλωστε ο Exynos 2400 ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός φέτος, κόντρα στον Snapdragon 8 Gen 3.

Την ίδια στιγμή είδαμε τα Galaxy A55 και Galaxy A35 με Exynos επεξεργαστές, ενώ θα αντικαταστήσει τους MediaTek με δικούς της για τα πιο οικονομικά μοντέλα. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαμε ακούσει για μεγαλύτερη συνεργασία της Samsung με την MediaTek, καθώς η τελευταία έκανε μια πρόταση στην Samsung με ειδικές τιμές, ώστε να πουλήσει περισσότερα chipsets.

Η εφαρμογή κλήσεων της Google χάνει ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό

Από την άλλη, η Samsung και η Qualcomm υπέγραψαν μακροχρόνια συνεργασία η οποία περιλαμβάνει και Snapdragon 8 Series για τις ναυαρχίδες της εταιρίας. Πάντως η Samsung αναζητά τρόπους να αυξήσει την κερδοφορίες της, μετά τις πρόσφατες απώλειες που αντιμετώπισε. Πιθανότατα θα δούμε περισσότερους Exynos επεξεργαστές στην μεσαία και μικρή κατηγορία, ενώ ίσως κάνει το ίδιο και με τα tablet της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.