Πριν από μία δεκαετία, η Samsung έφερε επανάσταση στο σχεδιασμό των smartphone με τις κυρτές και curved οθόνες, παρουσιάζοντας τα Galaxy Round (2013) και Galaxy Note Edge (2014). Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν μια στροφή της Samsung μακριά από τις κάποτε επαναστατικές οθόνες.

Καθώς η σειρά Samsung Galaxy S24 αποχαιρετά την τάση των curved οθονών, η αγορά smartphone, ιδιαίτερα στην Κίνα, παραμένει γοητευμένη από αυτές. Οπότε, μιας και ένας από τους ηγέτες αυτών των οθονών αποφάσισε να τις εγκαταλείψει, αξίζει να δούμε την ιστορία και την πορεία του design των smartphone, και τις αναδυόμενες τάσεις για το 2024.

Η άνοδος και η πτώση των κυρτών οθονών

Αρχικά επαινετές για την καινοτομία και την αισθητική τους γοητεία, οι curved οθόνες απέκτησαν δημοτικότητα, φτάνοντας στο αποκορύφωμά τους με το Galaxy S6 Edge (2015). Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές υιοθέτησαν αυτές τις οθόνες, η αποκλειστικότητα και η αίσθηση υψηλής ποιότητας που συνδέονταν με αυτές μειώθηκε.

Η απόφαση της Samsung να διαθέτει επίπεδες οθόνες στη σειρά Galaxy S24 σηματοδοτεί την απομάκρυνση από την κάποτε κυρίαρχη τάση των curved οθονών. Κάτι που βλέπουμε να αφουγκράζονται πολλές μεγάλες εταιρείες.

Αν και τα flagship smartphone από στον περισσότερο κόσμο έρχονται με επίπεδες οθόνες, οι αντίστοιχες κινεζικές εταιρείες, όπως η Xiaomi, η Oppo και η Vivo, συνεχίζουν να υιοθετούν τις curved οθόνες.

Επιπλέον, ο πρωτοποριακός ρόλος της Samsung στις curved οθόνες έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό από τους Κινέζους κατασκευαστές οθονών, με τη Samsung Display να κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Οπότε, ακόμα και μετά την εγκατάλειψη των curved οθονών, η νοτιοκορεάτικη εταιρεία θα συνεχίσει να έχει έσοδα από αυτές, πουλώντας hardware σε άλλες.

Η κληρονομιά των curved οθονών και οι αναδυόμενες τάσεις το 2024

Η επιτυχία των curved οθονών έγκειται στην ικανότητά τους να βελτιώνουν την αισθητική, να δημιουργούν στενότερο παράγοντα μορφής και να βελτιώνουν τη συνολική λαβή των flagship smartphone. Ωστόσο, καθώς το τοπίο των smartphone εξελίσσεται, νέες σχεδιαστικές τάσεις αναδύονται, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τις curved οθόνες.

Ξεκάθαρα, νούμερο ένα τάση είναι οι αναδιπλούμενες οθόνες, με τη Samsung να πρωτοστατεί στη μαζική παραγωγή foldable smartphone, όπως το Galaxy Fold. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν δυνατή παρουσία στον χώρο, όπως η Huawei.

Παραμένει η τάση των λεπτών bezels και το κυνήγι του “μηδέν”. Επιπλέον, θα έχουμε αύξηση στην τάση για τα υλικά υψηλής ποιότητας. Τα premium flagship smartphone διαθέτουν πλέον υλικά όπως τιτάνιο και ψεύτικο δέρμα, αναβαθμίζοντας την αισθητική τους ελκυστικότητα.

Τεράστια module. Τα module συνεχίζουν να μεγαλώνουν και αυτό δεν θα αλλάξει το 2024, ειδικά όσον αφορά τα flagship smartphone, όπως τα Samsung Galaxy S24. Βέβαια, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες, η Samsung έχει βρει τον τρόπο να μειώσει κατά πολύ τον όγκο των module και προσφέρει το πιο καλαίσθητο design.

Αναβαθμίσεις και διορθώσεις, σε hardware και software. Οι εταιρείες ξέρουν ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν πλέον κάθε χρόνο για νέα συσκευή. Οπότε, θα επιμείνουν στην αύξηση της υποστήριξης λογισμικού και το 2024 αναμένεται να αγγίξουν τα όρια των συσκευών. Ήδη η Google παρουσίασε τα πρώτα τηλέφωνα με επίσημη διάρκεια ζωής τα 7 χρόνια – τα Pixel 8 θα πάρουν υποστήριξη λογισμικού και θα έχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά για 7 χρόνια.

Παράλληλα, επειδή τι να τα κάνεις τα ανταλλακτικά αν τα έχει μόνο ο τεχνικός, θα συνεχίσει η τάση της διάθεσης ανταλλακτικών στο κοινό, με παροχή οδηγών επισκευής, όπως η περίπτωση συνεργασίας εταιρειών με το iFixit. Θα δούμε και αλλαγές στον σχεδιασμό που θα επιτρέπουν την πιο εύκολη επισκευή συσκευών στο σπίτι, ελπίζουμε αυτό να ισχύει και στα Samsung Galaxy S24.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.