Στη Σιβηρία, μια γιγαντιαία τρύπα, γνωστή ως κρατήρας Batagay ή ως η Πύλη του Κάτω Κόσμου, διευρύνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς και είναι πλέον ορατή από το διάστημα. Η τρύπα αυτή, που μοιάζει με σαλάχι, πέταλο καβουριού, ή γιγάντιο γυρίνο, ξεκίνησε ως μια μικρή σχισμή στη δεκαετία του 1960, αλλά σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο χάσμα με απότομα γκρεμνά.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι απλώς ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο. Αντιπροσωπεύει μια πολύ μεγαλύτερη και συχνά αόρατη απειλή: την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική, που προκαλεί το λιώσιμο της περμαφρόστ, της μόνιμα παγωμένης γης που καλύπτει το 15% της γης στο βόρειο ημισφαίριο.

Batagaika Πύλη Κάτω Κόσμο Κόλαση Batagay

Ο κρατήρας Batagay δεν είναι πραγματικός κρατήρας, αλλά το μεγαλύτερο “οπισθοχωρητικό βύθισμα” στον κόσμο, μια τεράστια τρύπα που δημιουργείται όταν η περμαφρόστ λιώνει και το έδαφος καταρρέει. Το μέγεθος του Batagay τον καθιστά ένα φαινόμενο-τέρας, και οι επιστήμονες το αποκαλούν “Πύλη της Κόλασης” ή “Πύλη του Κάτω Κόσμου”.

Καθώς η περμαφρόστ λιώνει, όλα τα νεκρά φυτά και ζώα που έχουν παγώσει μέσα της για αιώνες αρχίζουν να αποσυντίθενται, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα αέρια συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, επιταχύνοντας περαιτέρω το λιώσιμο της περμαφρόστ σε έναν καταστροφικό κύκλο.

Batagaika Πύλη Κάτω Κόσμο Κόλαση Batagay

Μια μελέτη εκτιμά ότι η εκπομπή αερίων από την τήξη της περμαφρόστ μέχρι το 2100 θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τις εκπομπές μιας μεγάλης βιομηχανικής χώρας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών. Ο κρατήρας Batagay προσφέρει στους επιστήμονες μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν αυτήν την απειλή και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της στο κλίμα.

Μεγαλώνει και αναβιώνει αρχαίους ιούς ζόμπι η Πύλη προς τον Κάτω Κόσμο (την Κόλαση) στη Σιβηρία

Η Πύλη του Κάτω Κόσμου μεγαλώνει με ρυθμό ενός εκατομμυρίου κυβικών μέτρων κάθε χρόνο, και οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι απελευθερώνει 4.000 έως 5.000 τόνους άνθρακα ετησίως. Η κατανόηση του Batagay μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές συνέπειες της τήξης της περμαφρόστ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.