Από τότε που σχηματίστηκε, πριν από περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται σταδιακά και οι ημέρες γίνονται μεγαλύτερες. Αν και αυτή η επιβράδυνση δεν είναι αισθητή σε εμάς, είναι αρκετή για να επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε βάθος αιώνων. Μια από αυτές τις αλλαγές είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες. Η επιμήκυνση των ημερών συνδέεται με την οξυγόνωση της γήινης ατμόσφαιρας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021.
Συγκεκριμένα, τα γαλαζοπράσινα φύκη ή κυανοβακτήρια όπως ονομάζονται, που εμφανίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν πριν από περίπου 2.4 δισεκατομμύρια χρόνια, θα ήταν σε θέση να παράγουν περισσότερο οξυγόνο ως μεταβολικό υποπροϊόν, επειδή οι ημέρες της Γης μεγάλωσαν.
Αφαίρεσε άμεσα αυτή τη viral εφαρμογή από οποιοδήποτε Android και Apple smartphone
«Ένα διαρκές ερώτημα στις γεωεπιστήμες ήταν πώς η ατμόσφαιρα της Γης απέκτησε το οξυγόνο της και ποιοι παράγοντες έλεγχαν πότε έλαβε χώρα αυτή η οξυγόνωση. Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο περιστρέφεται η Γη, με άλλα λόγια, το μήκος της ημέρας της, μπορεί να είχε σημαντική επίδραση στο μοτίβο και τον χρόνο της οξυγόνωσης της Γης», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Υπάρχουν δυο σημαντικοί παράμετροι που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο συνδέονται άρρηκτα. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται. Ο λόγος που το κάνει είναι το γεγονός ότι επειδή η Σελήνη ασκεί βαρυτική δύναμη στη γη, προκαλεί την επιβράδυνση της περιστροφής, καθώς απομακρύνεται.
Γνωρίζουμε βάσει αρχείων απολιθωμάτων, ότι οι ημέρες είχαν διάρκεια μόλις 18 ώρες πριν από 1.4 δισεκατομμύριο χρόνια, ενώ στοιχεία θέλουν να κερδίζουμε 1.8 milliseconds τη δεκαετία. Η δεύτερη παράμετρος είναι ένα γεγονός που αναφέρεται ως Great Oxidation Event, όταν τα κυανοβακτήρια εμφανίστηκαν σε τόσο μεγάλες ποσότητες κάτι που έκανε την ατμόσφαιρα της Γης να παρουσιάσει μια απότομη, σημαντική αύξηση του οξυγόνου.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι χωρίς αυτό το γεγονός, η ζωή όπως τη γνωρίζουμε στη Γη δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε για τη διαδικασία αυτή, όπως γιατί συνέβη όταν έλαβε χώρα και γιατί δεν έγινε κάποια στιγμή νωρίτερα στην ιστορία της Γης.
Χρειάστηκαν επιστήμονες που εργάζονται με κυανοβακτηριακά μικρόβια για να δώσουν απαντήσεις στο πλήθος αυτό των ερωτημάτων. Στη λίμνη Huron στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, μπορούν να βρεθούν μικροβιακές εστίες που πιστεύεται ότι αποτελούν ανάλογο των κυανοβακτηρίων που ευθύνονται για το Great Oxidation Event.
Μοβ κυανοβακτήρια που παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης και λευκά μικρόβια που μεταβολίζουν το θείο, ανταγωνίζονται σε ένα μικροβιακό στρώμα στον πυθμένα της λίμνης.
Τη νύχτα, τα λευκά μικρόβια ανεβαίνουν στην κορυφή και μεταβολίζουν το θείο. Όταν ξημερώνει και ο ήλιος ανεβαίνει αρκετά ψηλά στον ουρανό, τα λευκά μικρόβια υποχωρούν και τα μοβ κυανοβακτήρια ανεβαίνουν στην κορυφή. «Τώρα μπορούν να αρχίσουν να φωτοσυνθέτουν και να παράγουν οξυγόνο. Χρειάζεται ωστόσο αρκετές ώρες για να ξεκινήσουν να το κάνουν», δήλωσε η γεωμικροβιολόγος Judith Klatt του Ινστιτούτου Max Planck.
Αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο της ημέρας κατά το οποίο τα κυανοβακτήρια μπορούν να αντλήσουν οξυγόνο είναι πολύ περιορισμένο και ήταν αυτό το γεγονός που τράβηξε την προσοχή του ωκεανογράφου Brian Arbic του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Αναρωτήθηκε αν η μεταβολή της διάρκειας της ημέρας στην ιστορία της Γης είχε αντίκτυπο στη φωτοσύνθεση.
Στα πειράματά τους η ομάδα διαπίστωσε ότι η επιμήκυνση των ημερών συνδέεται με την αύξηση του οξυγόνου στη Γη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Great Oxidation Event που αναφέραμε πιο πάνω αλλά και με ένα δεύτερο αντίστοιχο γεγονός οξυγόνωσης της ατμόσφαιρας, πριν από 550 – 800 εκατομμύρια χρόνια.
Η αναλυτική μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.