Ο Ευκλείδης, το διαστημικό τηλεσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, είχε χάσει την όρασή του, καθώς ένα λεπτό στρώμα πάγου είχε δημιουργηθεί στα οπτικά των καμερών του. Μια νέα διαδικασία όμως που επινοήθηκε από τους μηχανικούς της υπηρεσίας κατάφερα να αποδώσει συμαντικά καλύτερα από ότι αναμενόταν.
Το φως που ερχόταν στο όργανο “VIS” από τα μακρινά αστέρια, μειωνόταν σταδιακά λόγω της συσσώρευσης μικρών ποσοτήτων παγωμένου νερού στα οπτικά του. Ο ομάδα πίσω από το πρόγραμμα, ξόδεψε μήνες για να σχεδιάσει μια λύση και τα κατάφερε. Επινόησαν μια διαδικασία για την θέρμανση μεμονωμένων καθρεπτών στο σύστημα του οργάνου, που να μην επιρρεάζει την βαθμονόμισή του, ώστε να εξακολουθήσει να τραβάει πεντακάθαρες φωτογραφίες. Η διαδικασία τελείωσε από το πρώτο κι όλας βήμα, αφού η θέρμανση του πρώτου καθρέφτη κατά 34 βαθμούς Κελσίου, ήταν αρκετή για να κάνει τον πάγο να λιώσει και να εξατμιστεί!
Ο Ευκλείδης βρίσκεται σε μια αποστολή να αποκαλύψει τα μυστικά της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, που πιστεύεται πως αποτελεί το 95% του Σύμπαντος. Η παρατήρησή της όμως δεν μπορεί να γίνει άμμεσα. Τα ελάχιστα νανόμετρα πάγου όμως που σχηματίστηκαν στην επιφάνεια των οπτικών, ήταν αρκετά για να τυφλώσουν τον Ευκλείδη, καθώς οι αισθητήρες του είναι τρομερά ευαίσθητοι.
Για την επιδιόρθωση συνεργάστηκαν ομάδες της ESA από όλη την Ευρώπη. Η τεχνική καρδιά του οργανισμού ESTEC στην Ολλανδία, τον έλεγχο αποστολών ESOC στη Γερμανία και το επιστημονικό κέντρο επιχειρήσεων ESAC στην Ισπανία, συνεργάστηκαν στενά με την Euclid Consortium και τους βιομηχανικούς εταίρους Thales Alenia Space και Airbus Space για διερεύνηση, έρευνα και εξεύρεση για να βρουν μια πιθανή λύση.
«Οι καθρέφτες και η ποσότητα του φωτός που εισέρχεται μέσω του VIS θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και τα αποτελέσματα από αυτήν την πρώτη δοκιμή θα συνεχίσουν να αναλύονται καθώς μετατρέπουμε αυτό το πείραμα σε βασικό μέρος της πτήσης και της λειτουργίας του Ευκλείδη».
Πλέον ο Ευκλείδης βλέπει περισσότερο φως από ποτέ!
«Ήταν μεσάνυχτα στον έλεγχο της αποστολής ESOC όταν ξεπαγώσαμε τους δύο πρώτους καθρέφτες στη διαδικασία. Ήμασταν πολύ προσεκτικοί με τους χρόνους μας, διασφαλίζοντας ότι είχαμε συνεχή επαφή μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του επίγειου σταθμού μας στο Malargüe της Αργεντινής, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε πραγματικό χρόνο εάν υπήρχαν ανωμαλίες», εξηγεί ο Micha Schmidt, Διευθυντής Επιχειρήσεων Διαστημικού Σκάφους Ευκλείδης.
«Ευτυχώς, όλα πήγαν όπως είχε προγραμματιστεί. Όταν είδαμε την πρώτη ανάλυση που παρείχαν οι ειδικοί της επιστήμης, ξέραμε ότι θα ήταν πολύ χαρούμενοι – το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο».
Ο Mischa Schirmer, επιστήμονας βαθμονόμησης για το Euclid Consortium και ένας από τους κύριους σχεδιαστές του σχεδίου αποπάγωσης, εξηγεί τα αποτελέσματα.
Ο Οδυσσέας κείτεται νεκρός στη Σελήνη! Δεν τα κατάφερε
“Ο κύριος ύποπτος μας, ο πιο κρύος καθρέφτης πίσω από το κύριο οπτικό τηλεσκόπιο, θερμάνθηκε από -147°C έως -113°C. Δεν χρειαζόταν να ζεσταθεί, γιατί στο κενό αυτή η θερμοκρασία είναι αρκετή για να εξατμιστεί γρήγορα όλος ο πάγος . Και λειτούργησε τέλεια! Σχεδόν αμέσως, λαμβάναμε 15% περισσότερο φως από το Σύμπαν. Ήμουν σίγουρος ότι θα βλέπαμε μια σημαντική βελτίωση, αλλά όχι με τόσο θεαματικό τρόπο.”
Ο Ευκλείδης είναι παλι πανέτοιμος να φωτογραφίσει το Σύμπαν και να μας δώσει απίστευτες λήψεις από τα σημεία που εμείς δεν μπορούμε να πάμε, τουλάχιστον προς το παρόν!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.