Οι εταιρείες έχουν ξεφύγει εντελώς. Κυκλοφορούν smartphones με 24GB μνήμη RAM την οποία αναφέρουν ότι εκμεταλλεύονται με βελτιώσεις σε επίπεδο λογισμικού. Μία από τις λύσεις; Το τηλέφωνο μπορεί να κρατάει ανοιχτές στο παρασκήνιο 150+ εφαρμογές – σε περίπτωση που από την ημέρα που θα το αγοράσεις μέχρι την ώρα που θα το πετάξεις ή θα το πουλήσεις δεν κλείσεις ποτέ καμία εφαρμογή.

Μία από τις εταιρείες που έχουν μπει στον χωρό των GB της μνήμης RAM, προφανώς, είναι η OnePlus. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, η κατασκευάστρια έχει βρει τρόπο να εκμεταλλεύεται τα 24GB μνήμης RAM – πολύ σωστά μάντεψες, για να μην τα πληρώνεις τζάμπα. Πάμε να δούμε τι και πως, λίγο συνοπτικά.

Η κινέζικη εταιρεία κυκλοφόρησε την Closed Beta του Oxygen OS 14 που βασίζεται στο Android 14 για το OnePlus 11. Κάποιος tipster με το όνομα @1NormalUsername εντόπισε γραμμές κώδικα που σχετίζονται με το νέο χαρακτηριστικό “Dedicated RAM for games”. Το χαρακτηριστικό δεν είναι ακόμα ενεργό στη συσκευή, αλλά χάρη στον κώδικα μπορούμε να καταλάβουμε πώς δουλεύει.

oneplus 11 1 "pro"

Φαίνεται ότι το “Dedicated RAM for games” φροντίζει να δεσμεύει ποσότητα της RAM για αποκλειστική χρήση σε παιχνίδια. Λογικά, το σύστημα θα χρησιμοποιεί τη μη δεσμευμένη μνήμη RAM, για να εκτελεί όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες. Σε τι μπορεί να χρησιμεύει αυτό; Μόνο για να κρατάς βαριά παιχνίδια ανοιχτά στο παρασκήνιο, αν χρειαστεί να τα “κλείσεις” για λίγο και να μεταβείς σε άλλη εφαρμογή.

Τι γίνεται όμως αν καταφέρεις να γεμίσεις τη μη δεσμευμένη μνήμη RAM; Έχει σκεφθεί κάτι σχετικά με αυτό η OnePlus; Φυσικά και ναι. Απλά, οποιαδήποτε εφαρμογή δεν είναι παιχνίδι δεν έχει πρόσβαση στη δεσμευμένη μνήμη RAM. Με λίγα λόγια, Το τηλέφωνο έχει 24GB μνήμη RAM, αλλά το σύστημα χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος της, το υπόλοιπο είναι πάντα δεσμευμένο και απροσπέλαστο, εκτός και αν το χρειαστεί κάποιο παιχνίδι.

Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Είναι διαφορετικό κάτι να μένει αποθηκευμένο στη RAM και άλλο να τρέχει στο παρασκήνιο. Αν η εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο, τότε την ανοίγεις με ένα πάτημα και συνεχίζεις από εκεί που έμεινες. Αντιθέτως, όταν η εφαρμογή είναι αποθηκευμένη στη RAM, τότε απλά μπορεί να φορτώσει πιο γρήγορα. Με απλά λόγια, και ειδικά για το “Dedicated RAM for games” της OnePlus, μπορείς να τρέχεις τα παιχνίδια πιο γρήγορα, χωρίς να περιμένεις από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά να φορτώσουν. Τίποτα άλλο.

Ωστόσο, η OnePlus φαίνεται ότι έβαλε κάποιο AI mode και χειροκίνητη λειτουργία. Με το AI mode το σύστημα χειρίζεται αυτόματα τα παιχνίδια και τις σχετικές ρυθμίσεις. Από την άλλη, με τη χειροκίνητη λειτουργία, μπορείς να διαλέξεις ποια παιχνίδια θα χρησιμοποιούν τη δεσμευμένη μνήμη RAM. Χρήσιμο; Όχι και τόσο, ειδικά σε κλασικό smartphone. Σε υβρίδιο, θα μπορούσε να έχει κάποια χρησιμότητα. Το να πληρώσεις XGB RAM μόνο και μόνο για να υπάρχει στο τηλέφωνο και να αποθηκεύει παιχνίδια για να ανοίγουν πιο γρήγορα, είναι τουλάχιστον χαζό.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.