Η διαλειμματική νηστεία έχει συνδεθεί εδώ και αρκετό καιρό με την απώλεια βάρους, όμως νέα έρευνα υποδηλώνει πως οι επιπτώσεις της δε μένουν μόνο στον μεταβολισμό μας. Τώρα, σε σαρώσεις του εγκεφάλου, δείχνουν πως η νηστεία δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που τρώμε, αλλά αλλάζει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μεταβάλλοντας τον εγκέφαλό μας. Η εν λόγω διατροφική πρακτική, ενισχύει τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την εστίαση, τον έλεγχο των παρορμήσεων, αλλά και τη ρύθμιση των συναισθημάτων μας.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Cellular and Infection Microbiology, οι ερευνητές κατέγραψαν όλες τις αλλαγές που προκαλεί η διαλλειματική νηστεία στον εγκέφαλό μας. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρωτόκολλο διαλλειματικής νηστείας και εμφάνισαν ορατές μετατοπίσεις στην αριστερή και μετωπιαία έλικα, ένα μέρος του εγκεφάλους υπεύθυνο για τον αυτοέλεγχο. Οι συμμετέχοντες, όχι μόνο έχασαν βάρος, αλλά εμφάνισαν μακροχρόνιες αλλαγές στη ρύθμιση της συμπεριφοράς, κάτι που φάνηκε στις σαρώσεις.

Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό, είναι πως οι νευρολογικές επιδράσεις φαίνεται να συνδέονται με το έντερο. Κατά τη διάρκεια της διαλλειματικής νηστείας, ορισμένα μικρόβια του εντέρου φαίνεται πως ευδοκιμούν. Αυτά τα βακτήρια, παράγουν ενώσεις που φτάνουν στον εγκέφαλό μας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, επηρεάζοντας τη χημεία του. Οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως αυτή η σύνδεση εντέρου και εγκεφάλου, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντές που προκαλούν την αλλαγή στον εγκέφαλό μας κατά τη νηστεία.

Δεν μιλάμε μόνο για θεωρητικά οφέλη, αφού τα άτομα ακολούθησαν αυτή τη διατροφή, ανέφεραν βελτιωμένη νοητική διαύγεια, καλύτερη εστίαση του εγκεφάλου σε ότι είχαν να κάνουν και καλύτερη διαχείριση του στρες. Όλα αυτά έχουν βάση, καθώς η νηστεία ενισχύει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει τη νευροπλαστικότητα και τη μνήμη.

Παράλληλα, καθαρίζει τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αυτοφαγία, ενώ μειώνει και τις φλεγμονές, που είναι γνωστός παράγοντας της γνωστικής παρακμής. Έτσι, οι αλλαγές που προκαλούνται στον εγκέφαλο, βοηθούν τους ανθρώπους να αντιδρούν καλύτερα στις συναισθηματικές προκλήσεις και να μην λαμβάνουν παρορμητικές αποφάσεις. Σε αυτές τις αποφάσεις φυσικά είναι και αυτές που αφορούν το φαγητό.

Προσφορά με 100GB δωρεάν για 6 μήνες στη Vodafone

Το πιο γνωστό πρωτόκολλο νηστείας είναι το 16:8, που σημαίνει 16 ώρες μόνο νερό και ένα παράθυρο 8 ωρών για φαγητό. Αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να μπει κάποιος στην διαλειμματική νηστεία.

Όμως, δεν αντιδρούν όλοι οι εγκέφαλοι με τον ίδιο τρόπο στη νηστεία. Τώρα η ομάδα εξετάζει πως οι διαφορετικές διάρκειες στη νηστεία, μπορούν να φέρουν τα μέγιστα οφέλη, ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής.

Τελικά από ότι φαίνεται, είμαστε ότι τρώμε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.