H NASA υποπτεύεται πως το φεγγάρι του Δία, Ευρώπη, φιλοξενεί μια βαθιά θάλασσά, βάθους 60 έως 150 χιλιομέτρων. Μάλιστα, πρόσφατα τον πλησίασε το σκάφος Juno και συνέλεξε πολλές πληροφορίες από την επιφάνειά του.
Μέσα στα δεδομένα που συλλέξαμε, έχουμε και πληροφορίες για αφθονία οξυγόνου στην Ευρώπη, που δημιουργούνται από επιφανειακές διεργασίες. Μέρος αυτού του οξυγόνου μεταφέρεται στους ωκεανούς. Δεν είναι τόσο πολύ οξυγόνο όσο ήθελαν παλαιότερες έρευνες, αλλά δεν είναι και λίγο.
Το παγωμένο φεγγάρι παράγει 1.000 τόνους οξυγόνου κάθε 24 ώρες, που είναι αρκετό για να επιτρέψει σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους να αναπνεύσουν για μία μέρα, είπε η NASA σε δήλωσή της.
Η Ευρώπη είναι μια σφαίρα λίγο μικρότερη από το φεγγάρι μας και περιστρέφεται γύρω από τον αέριο γίγαντα Δία, περίπου 772.4 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την Γη. Η Ευρώπη όμως βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη ισχυρή ακτινοβολία, που παράγεται στο μαγνητικό πεδίο του Δία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια (ιόντα) να χτυπούν την επιφάνεια της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο, χωρίζονται τα σωματίδια νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.
«Η Ευρώπη είναι σαν μια μπάλα πάγου που χάνει αργά το νερό της σε ένα ρέον ρεύμα», εξήγησε στη δήλωση ο Jamey Szalay, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον που ηγήθηκε της νέας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy . “Εκτός από, σε αυτήν την περίπτωση, το ρεύμα που είναι ένα ρευστό ιονισμένων σωματιδίων που σαρώνεται γύρω από τον Δία από το απίστευτο μαγνητικό του πεδίο.” Ο Szalay εργάζεται σε ένα από τα όργανα του διαστημικού σκάφους Juno, το Jovian Auroral Distributions Experiment ή JADE.
Όταν το Juno έφτασε μόλις 354 χιλιόμετρα από την Ευρώπη, τον Σεπτέμβριο του 2022, το όργανο JADE παρατήρησε επιτυχώς τόσο το οξυγόνο όσο και το υδρογόνο που δημιουργήθηκε από τα ιόντα που βομβαρδίζουν το φεγγάρι. Οι μετρήσεις δείχνουν πως δημιουργούνται 12 κιλά οξυγόνο το δευτερόλεπτο.
«Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέρος του οξυγόνου που παράγεται με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εισέλθει στον υπόγειο ωκεανό του φεγγαριού ως πιθανή πηγή μεταβολικής ενέργειας», εξήγησε η NASA.
Scientists with NASA’s #JunoMission to Jupiter have calculated the rate of oxygen being produced at Europa to be about 26 pounds (12 kg) per second. Europa's atmosphere is very thin, but some of this oxygen could work its way into its subsurface ocean. https://t.co/4hgRag4oVE pic.twitter.com/3apMkSnp1m
— NASA Europa Clipper (@EuropaClipper) March 4, 2024
Η ζωή ευδοκιμεί στους αλμυρούς ωκεανούς της Γης. Σίγουρα δεν υπάρχουν στοιχεία ύπαρξης ζωής στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να διαθέτει περιβάλλοντα που να φιλοξενούν ζωή, κάτω από την επιφάνεια του νερού. Με άλλα λόγια, αυτό το φεγγάρι θα μπορούσε να είναι ένας κατοικήσιμος κόσμος στο διάστημα.
«Είναι ένα από τα λίγα μέρη που δυνητικά έχουν τις προϋποθέσεις για κατοικησιμότητα», είπε ο Σκοτ Μπόλτον, ο κύριος ερευνητής της αποστολής Juno, το 2022.
Η NASA δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες με περίεργες τρύπες στον ουρανό (video)
Η NASA έχει μεγάλες ελπίδες για αυτό το παγωμένο φεγγάρι, που σύντομα θα εκτοξεύσει ένα ειδικό σκάφος-ανιχνευτή, τον Οκτώβριο του 2024. Το σκάφος ονομάζεται Europa Clipper και έχει μήκος όσο ένα γήπεδο του μπάσκετ. Έχει σχεδιαστεί για να κάνει περίπου 50 πτήσεις σε αυτό τον μακρινό κόσμο, αξιολογώντας εάν έχει τις κατάλληλες συνθήκες για ζωή. Θα φτάσει στην περιοχή το 2030, μετά από ένα τεράστιο ταξίδι.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.