Την περασμένη εβδομάδα, το σκάφος Juno της NASA, εκτέλεσε το δεύτερο πέρασμά του από την Ιώ, τον φεγγάρι του Δία που είναι γεμάτο ηφαίστεια. Από αυτή την πολύ κοντινή πτήση κατάφερε να πάρει μερικές πολύ δυνατές φωτογραφίες. Τώρα η NASA καλεί το κοινό για βοήθεια, ώστε να βοηθήσει στην ταξινόμηση και την επεξεργασία όλων των ακατέργαστων δεδομένων που κατέγραψε το Juno.
H NASA λέει πως το Juno κατάφερε να φτάσει σε απόσταση μόλις 1.500 χιλιομέτρων, από την επιφάνια της Ιούς. Αυτή είναι και επίσημα η πιο κοντινή πτήση που έχει πραγματοποιηθεί, στον ηφαιστιογενή δορυφόρο, για πάνω από 20 χρόνια. Γνωρίζουμε ήδη πως η πτήση κατέγραψε εικόνες από τους δίδυμους ηφαιστειακού λόγους της Ιούς, αλλά η NASA υποστηρίζει πως υπάρχουν αρκετά ακόμα δεδομένα που πρέπει να επεξεργαστούν.
Οι λήψεις των φωτογραφιών έγιναν απο την JunoCam του Juno, το οποίο έχει προσφέρει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από τα διάφορα φεγγάρια του Δία, καθώς και από τον ίδιο τον Δία. Η τελευταία πτήση επικεντρώθηκε στο νότιο ημισφαίριο της Ιούς, καθώς άλλες πτήσεις έχουν καταγράψει το βόρειο τμήμα με μεγάλη λεπτομέρεια.
Όμως η NASA έχει τόσα πολλά δεδομένα για ταξινόμηση, που τώρα αναγκάζεται να τα διαθέσει τα δεδομένα της JunoCam ακατέργαστα στο κοινό. Οι επιστήμονες του Juno θα κάνουν την δική τους, αλλά με τόσο μεγάλο όγκο φωτογραφιών και δεδομένων, είναι πολύ πιθανό κάποιος από τον κόσμο να ανακαλύψει κάτι που δεν έχει βρεθεί προηγουμένως, οπότε αξίζει τον κόπο.
Το ωραίο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι πως η NASA αφήνει το κοινό ελεύθερο να δώσει την δική του ερμηνεία. Αν και οι φωτογραφίες της Ιούς είναι ακριβώς ίδιες για όλους, ο καθένας μπορεί να προσεγγίσει διαφορετικά ως προς τα χρώματα, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και με τις εικόνες από το James Webb.
Απίστευτη ανακάλυψη! Ανιχνεύσαμε σκοτεινή ύλη για πρώτη φορά στον κοσμικό ιστό
Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε και να βοηθήσετε τους επιστήμονες του Juno να ταξινομήσουν και να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα στον ιστότοπο του Juno. Θα μπορείτε να δείτε και τις δημιουργίες που έχουν υποβάλει οι άλλοι editors, αλλά και να παραθέσετε την δική σας δουλειά! Μόνο και μόνο το ότι μας δίνει πρόσβαση στα ακατέργαστα δεδομένα, αξίζει μια εγγραφή!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.