Η ακριβής πλοήγηση στη σεληνιακή επιφάνεια θα είναι ζωτικής σημασίας για τους αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές και για το λόγο αυτό έγινε το πρώτο βήμα για ένα σεληνιακό σύστημα πλοήγησης.

Πιο συγκεκριμένα το Lunar GNSS Receiver Experiment (LuGRE) της NASA έλαβε με επιτυχία σήματα GPS που εκπέμπονται από την τροχιά της Γης. Το όργανο αυτό αποτελεί μέρος της αποστολής Blue Ghost η οποία προσγειώθηκε στη Σελήνη στις 2 Μαρτίου και έλαβε και παρακολουθούσε επικοινωνίες από το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS).

Σύμφωνα με τους ειδικούς το LuGRE δείχνει “ότι μπορούμε να αποκτήσουμε και να παρακολουθήσουμε με επιτυχία σήματα GNSS στη Σελήνη. Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη για τη σεληνιακή πλοήγηση και ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ικανότητα για μελλοντικές αποστολές.”. Το σεληνιακό GPS θα μπορεί ακόμη να βοηθήσει τα διαστημόπλοια που ταξιδεύουν μεταξύ Γης και Σελήνης. Μέχρι τώρα ο εντοπισμός του διαστημικού σκάφους υπολογίζεται χρησιμοποιώντας ένα σύνθετο μείγμα παρατηρήσεων και μετρήσεων αισθητήρων.

nasa gps σελήνη

Η Samsung διορθώνει αλλαγή της στο One UI 7.0 μετά από έντονα παράπονα χρηστών

Με τη νέα προσέγγιση θα εξοικονομηθεί χρόνος για τους αστροναύτες και το πλήρωμα ελέγχου εδάφους. Το LuGRE πρόκειται να συνεχίσει να διατηρεί επαφή με το GNSS για 14 ημέρες σε απόσταση περίπου 360.000 χιλιομέτρων, για να ελέγξει τη βιωσιμότητα του υλικού και να εντοπίσει τυχόν πιθανά σφάλματα. Μόλις καθιερωθεί η τεχνολογία, η NASA και ο ISA θέλουν να την προσφέρουν σε όλους τους οργανισμούς εξερεύνησης του διαστήματος. Το έργο LuGRE είναι ένα από τα πολλά που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποτελούν μέρος του προγράμματος Artemis, το οποίο στοχεύει να φέρει τους αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2027 και τελικά να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη βάση στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.