Αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, η Google θα αλλάξει ριζικά το παιχνίδι, όσον αφορά την ανάπτυξη και την λειτουργικότητα των εφαρμογών στο Google Play Store.  Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα Android apps υποβάλλονταν στο Play Store στο γνωστό σε όλους μας APK format. Σε αυτή τη μορφή, μια εφαρμογή συγκεντρώνεται (ας μας επιτραπεί η έκφραση) σε ένα και μοναδικό bundle που στη συνέχεια ανεβαίνει στο Play Store και κατεβαίνει με το ίδιο compact format στους χρήστες του Android.

Όσο απλό και αν ακούγεται, δεν αποτελεί και το καλύτερο delivery standard, κυρίως επειδή ένας χρήστης κατεβάζει πολλές περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειάζεται για τη συσκευή του.  Από την 1η Αυγούστου, η Google υποχρεώνει τους developers του Android να διαθέσουν όλες τις εφαρμογές τους μέσω του νεώτερου Android App Bundle framework. Τα ευχάριστα νέα για τους developers, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά πρόσθετη δουλειά,  καθώς δεν έχουν να αλλάξουν τόσα πολλά από μέρους τους.

Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο αφορά μόνο τους developers και όχι τον τελικό χρήστη, αλλά κάτι τέτοιο απέχει από την αλήθεια. Το νέο app delivery σύστημα επιτρέπει την τμηματοποίηση των διάφορων στοιχείων των εφαρμογών, σε μια προσπάθεια να σου προσφέρει την πιο smooth εμπειρία σε οποιαδήποτε Android συσκευή.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι σημαίνουν όλα αυτά:

Απουσία περιττών στοιχείων – τμημάτων

Στο APK format, αν ένας developer θελήσει το Android app του να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος τύπων συσκευών, smartphones και tablets, θα επιλέξει μια από τις δυο οδούς. Στη πρώτη περίπτωση, θα δημιουργήσουν όλα τα απαραίτητα γραφικά για κάθε συσκευή που θα χρησιμοποιήσει το app σε μια και μόνο εφαρμογή στο Play Store.

Όταν ο χρήστης κατεβάζει τα APK apps στη συσκευή του, συχνά καταλήγει το apk που έχει κατεβάσει να περιλαμβάνει και τμήματα στοιχείων που δεν αφορούν τη συσκευή του, αλλά έχουν ενσωματωθεί στο app για να είναι συμβατό με πλήθος συσκευών. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να δημιουργήσει και να δημοσιεύει διαφορετικά APKs για κάθε Android συσκευή στην οποία θα έτρεχε.

Με τα App Bundles framework, το Play Store μπορεί έξυπνα να ξεχωρίσει το bundle σε διαφορετικά APKs αναγνωρίζοντας ποιο είναι το σωστό για τη συσκευή σου και κατεβάζοντας μόνο ό,τι είναι απαραίτητο.

Αποτελεσματική τμηματοποίηση

Με το AAB framework, δίνεται η δυνατότητα στα apps να διαιρεθούν σε τμήματα με διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους, κάτι που θα τα κάνει να κατεβαίνουν ένα ένα τη φορά, και όταν χρειάζεται. Το Play Store θα γνωρίζει αυτόματα ποια έκδοση θα πρέπει να διαθέσει σε μια συγκεκριμένη συσκευή του χρήστη, χωρίς να τον γεμίζει με άχρηστα τμήματα.

Τα παιχνίδια για παράδειγμα θα μπορούν να κατέβουν στη συσκευή σου τμηματικά σύμφωνα με τις ανάγκες που ανακύπτουν. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσεις ένα απαιτητικό ως προς τα γραφικά παιχνίδι, με πλήθος επιπέδων, το Play Store θα το κατεβάσει στη συσκευή σου τμήμα τμήμα, ώστε να μην ενοχλείσαι με εξαντλητικούς χρόνους φόρτωσης κάθε φορά που ανοίγεις την εφαρμογή.

Μειωμένο load για παλαιότερες συσκευές

Αν και οι προαναφερθείσες αλλαγές στο Play Store θα βελτιώσουν την εμπειρία ακόμη και στα πιο σύγχρονα flagships, σημαντικά οφέλη θα έχουν και οι παλαιότερες συσκευές, με πιο αργούς επεξεργαστές και λιγότερο χώρο, που θα δουν σημαντικά οφέλη στους χρόνους φόρτωσης.  Όπως γνωρίζουμε τα παλαιότερα τηλέφωνα έχουν πιο αδύναμους επεξεργαστές και λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, έτσι το νέο AAB θα προσφέρει τη μεγαλύτερη βελτίωση για αυτές.

Πως το Google Photos οδηγεί τις φωτογραφίες μας στην τελειότητα!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.