Η φωτογραφία έχει πολλούς εχθρούς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το androidpolice.com, αλλά τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα, είναι ο θόρυβος και η θόλωση. Όλοι μας έχουμε λάβει φωτογραφίες θολές ή με θόρυβο. Αλλά πριν από μερικούς μήνες, η Google διέθεσε νέα εργαλεία στην εφαρμογή του Google Photos, τα οποία έχουν σαν στόχο να καταπολεμήσουν και τους δυο αυτούς εχθρούς.

google photos android 12

Η αιτία της θόλωσης είναι γνωστή. Κίνηση, είτε στο χέρι σου, είτε στη σκηνή, πέρα από το όριο για το οποίο η ταχύτητα κλείστρου είναι ιδανική. Εκτός από τον θόρυβο που μπορεί να προκληθεί από τη λήψη του φωτός από τον αισθητήρα, η διαδικασία της ανάγνωσης και της μετατροπής των δεδομένων της φωτογραφίας, μπορεί και αυτή με τη σειρά της να εισάγει θόρυβο.

Ο πιο απλός τρόπος, επιδιόρθωσης αυτού του προβλήματος, εκτός από τη βελτίωση του hardware, είναι και η σαφής βελτίωση της διαδικασίας processing που ακολουθεί η συσκευή, αλλά ο κάθε κατασκευαστής δεν δίνει πάντα την απαραίτητη έμφαση.

Η Google πάντα προσέφερε εξαιρετική computational φωτογραφία με τα Pixel της, κάτι που επέτρεψε στις συσκευές να βρίσκονται στη κορυφή, παρά το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός την είχε ξεπεράσει ως προς το hardware. Και πριν από δυο μήνες, με τα νέα εργαλεία που έφερε στο Google Photos, υπόσχεται να διώξει τη θόλωση και το θόρυβο προς αναζήτηση της τελειότητας.

Εξαλείφοντας τον θόρυβο

Το νέο εργαλείο που διώχνει τον θόρυβο, κανονικά θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο στη λειτουργία του, η Google όμως ανακάλυψε μια μέθοδο, που κάνει τη διαδικασία εξαιρετικά απλή και γρήγορη. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι τα επίπεδα θορύβου σε μια δεδομένη φωτεινότητα σε ένα δεδομένο ISO έχουν την ίδια ένταση σε μια φωτογραφία. Και ακριβώς αυτό, είναι κάτι το οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς για να αφαιρέσεις τον θόρυβο.

Επειδή ακριβώς όλα τα σημεία που έχουν την ίδια φωτεινότητα έχουν και τα ίδια επίπεδα θορύβου, δεν χρειάζεται η ανάλυση ολόκληρης της φωτογραφίας εις βάθος για την δημιουργία ενός “χάρτη” που θα βοηθήσει στη καταπολέμηση του θορύβου. Από την άλλη βέβαια, κάτι τέτοιο προσθέτει ένα άλλο πρόβλημα. Χρειάζεται το processing ολόκληρης της εικόνας για να συγκριθεί η φωτεινότητα και η δομή σε κάθε σημείο της, προκειμένου να αφαιρεθεί ο θόρυβος.

Πως η Google ξεπέρασε αυτά τα προβλήματα στο Google Photos; Απλά, με το να κάνει τη φωτογραφία ακόμη πιο θολή και χαμηλής ανάλυσης και από εκεί να αρχίζει να τη βελτιώνει. Να προσθέτει πάλι τη λεπτομέρεια, χωρίς το θόρυβο αυτή τη φορά. Πρόκειται για μια απλουστευμένη εξήγηση της διαδικασίας της εξάλειψης θορύβου της Google, μια τεχνική που της επιτρέπει να μας προσφέρει αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η απομάκρυνση της θόλωσης

Αλλά και η στρατηγική που η Google ακολουθεί, στην απομάκρυνση της θόλωσης, είναι παρόμοια και χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να κάνει τα πράγματα πιο απλά από ότι είναι.

Κάθε είδος θόλωσης χαρακτηρίζεται από ένα kernel, βασικά ένα θολό σχήμα. Για να το καταλάβεις να αναφέρουμε το εξής: Αν λάβεις μια φωτογραφία μιας κουκίδας και το χέρι σου κινείται, καταλήγεις με ένα θολό σχήμα, (το kernel) στη γλώσσα της computational φωτογραφίας της Google. Αν μπορέσεις να εντοπίσεις το επίπεδο της θόλωσης, την κατεύθυνση και το συνεπαγομένο θολό σχήμα, με άλλα λόγια το blur kernel, τότε μπορείς να το καταπολεμήσεις. Και αυτό ακριβώς κάνει η Google.

google photos

Το σύστημα αποκαλείται polyblur και συνεπάγεται τη θόλωση μιας ήδη θολωμένης φωτογραφίας αρκετές φορές με το ανιχνευμένο blur kernel. Πλέον, η νέα θολωμένη φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή δεδομένων για την τελική φωτογραφία που θα δούμε εμείς στην εφαρμογή και η οποία θα χαρακτηρίζεται από την απουσία της θόλωσης. Πρόκειται για την απλουστευμένη εξήγηση της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα, μια μη μαθηματική έκδοση του πως λειτουργεί.

Και όλα αυτά, συμβαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου, στη συσκευή σου όσο εσύ παίζεις με τον slider εντός του Google Photos.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα σας! Θα ήθελα τη γνώμη σας στο εξής : Έχω ένα Huawei p20 pro του 2018. Υπάρχει κάποια άλλη κάμερα που μπορώ να κατεβάσω από το διαδίκτυο, που, αποδεδειγμένα να είναι καλύτερη από την εργοστασιακή κάμερα του κινητού? Σας ευχαριστώ!

    • Μεινε με την καμερα της συσκευης,πλεον τα τηλεφωνα ειτε της samsung ειτε huawei εδω και 2-3 χρονια δεν εχουν να ζηλεψουν κατι απο τη gcam με τις εγγενεις εφαρμογες τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.