Σε σχέση με άλλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που έχουμε παρατηρήσει στο σύμπαν, αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχετικά ήρεμη. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση ηρεμίας, η Sagittarius A* όπως είναι η ονομασία της είναι επιρρεπής σε περιστασιακές αυξήσεις της δραστηριότητάς της, με τους αστρονόμους για πρώτη φορά με τη βοήθεια του James Webb Telescope να καταγράφουν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.
Στις 6 Απριλίου 2024, η μαύρη τρύπα εξέπεμψε μια έκλαμψη που παρατηρήθηκε σε μεσαία υπέρυθρα μήκη κύματος. Αν και το κάνει περιστασιακά, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε μεσαία μήκη κύματος.
Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του σύμπαντος όπως το γνωρίζουμε, είναι οι πυρήνες γύρω από τους οποίους συσσωρεύονται και περιστρέφονται οι Γαλαξίες. Κυμαίνονται από εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, και παρουσιάζουν πλήθος διαφορετικών επιπέδων δραστηριότητας.
Η Sgr A*, στην καρδιά του Γαλαξία μας και με 4.3 εκατομμύρια ηλιακές μάζες, είναι η πλησιέστερη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στην οποία έχουμε πρόσβαση. Οι αστρονόμοι παρακολουθούν στενά το κέντρο του Γαλαξία μας εδώ και δεκαετίες ολόκληρες σε μια σειρά από μήκη κύματος για να καταγράψουν τις παράξενες εκρήξεις, ώστε να μάθουν περισσότερα για τη δραστηριότητα και τη δυναμική του πιο ακραίου βαρυτικού περιβάλλοντος του Γαλαξία μας.
Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τις εκλάμψεις στην περιοχή, αλλά οι προσομοιώσεις υποδηλώνουν ότι πρόκειται για αλληλεπίδραση μεταξύ των γραμμών μαγνητικού πεδίου στο δίσκο του υλικού που περιστρέφεται γύρω από τη μαύρη τρύπα. Όταν δύο γραμμές πεδίου πλησιάσουν αρκετά κοντά, όπως δείχνουν οι προσομοιώσεις, μπορούν να ενωθούν με τρόπο που απελευθερώνει ένα τεράστιο ποσό ενέργειας που μπορούμε να δούμε ως εκπομπή σύγχροτρον – την ακτινοβολία που εκπέμπεται από ηλεκτρόνια που επιταχύνονται κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου.
Παρόλο που η Sgr A* εμφανίζει περιστασιακά τέτοια δραστηριότητα, είναι η πρώτη φορά που την καταγράφουμε στο μέσο υπέρυθρο -ένα από τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ της συμπεριφοράς της μαύρης τρύπας, σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Sebastiano von Fellenberg από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Planck στη Γερμανία.
Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στο arxiv.org
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.