Ένας από τους βασικούς λόγους που έχουμε καταλήξει στην θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, ως την καλύτερη εξήγηση για το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν, είναι λόγω μιας μεταλάμψης που εκπέμπει. Μια νέα μελέτη όμως υποδηλώνει πως θα πρέπει να επανεξετάσουμε την πηγή αυτής της αμυδρής ακτινοβολίας (CMB).
Τεχνικά, αυτή η μεταλάμψη είναι γνωστή ως Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολίας Υποβάθρου (CMB) και ταξιδεύει στο διάστημα για πάνω από 13 δισεκατομμύρια έτη, από τότε που έγινε η Μεγάλη Έκρηξη. Αυτή η ακτινοβολία μπορεί πού εύκολα να ανιχνευθεί από τα προηγμένα τηλεσκόπιά μας.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nanjing στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία πραγματοποίησαν υπολογισμούς που υποδηλώνουν ότι έχουμε υπερεκτιμήσει την ισχύ της Κοσμικής Μικροκυματικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου. Μάλιστα, αναφέρουν πως μπορεί να μην υπάρχει καν.
Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε νέα δεδομένα για γαλαξίες πρώιμου τύπου (ETGs). Τα τελευταία δεδομένα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, υποδηλώνουν πως αυτοί οι πρώιμοι γαλαξίες, είναι αυτοί που ευθύνονται για μέρος ή και για το σύνολο της Κοσμικής Μικροκυματικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις.
«Τα αποτελέσματά μας αποτελούν πρόβλημα για το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας», λέει ο φυσικός Pavel Kroupa, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Ίσως είναι απαραίτητο να ξαναγράψουμε την ιστορία του Σύμπαντος, τουλάχιστον εν μέρει».

Γνωρίζουμε ήδη πάρα πολλά για τα ETGs, που συνήθως έχουν ελλειπτικό σχήμα. Αυτό που όμως έρχεται στις γνώσεις μας για αυτούς τους πρώιμους γαλαξίες, είναι πως αυτοί οι γαλαξίες έχουν σχηματιστεί αρκετά νωρίτερα από ότι είχαν υπολογίσει τα προηγούμενα μοντέλα.
Αν αυτή η χρονογραμμή αλλάξει, τότε αλλάζει και το μοτίβο της ακτινοβολίας που εξαπλώνεται σε όλο το Σύμπαν. Με απλά λόγια, το Σύμπαν μπορεί να έχει περάσει από την αρχική του φάση των κυμάτων αερίου και του σχηματισμού γαλαξιών πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν.
«Το Σύμπαν διαστέλλεται από τη Μεγάλη Έκρηξη, σαν ζύμη που φουσκώνει», λέει ο Kroupa. «Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ των γαλαξιών αυξάνεται συνεχώς».
«Μετρήσαμε πόσο μακριά βρίσκονται οι ελλειπτικοί γαλαξίες μεταξύ τους σήμερα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας γαλαξιών, μπορέσαμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε την ταχύτητα διαστολής για να προσδιορίσουμε πότε σχηματίστηκαν για πρώτη φορά.»
Αυτή η προηγούμενη εκτίμηση για τον σχηματισμό αυτών των ETG σημαίνει ότι η φωτεινότητά τους θα μπορούσε να αναδειχθεί «ως μια μη αμελητέα πηγή μόλυνσης του προσκηνίου από την CMB», γράφουν οι ερευνητές.
Μπλόκα τροχαίας στην Ελλάδα στο ανανεωμένο Google Maps
Μην ξεχνάμε όμως, πως η εν λόγω έρευνά βρίσκεται επί του παρόντος σε προκαταρκτικά στάδια. Είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα βιβλία τις φυσικής και τις αστρονομίας. Σίγουρα όμως, μπαίνουν τα πρώτα ερωτήματα.
Οι ερευνητές της εν λόγω έρευνας, υπολογίζουν πως το 1.4% με 100% της Κοσμικής Μικροκομματικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου, μπορεί να προβλεφθεί από τα νέα μοντέλα τους. Όμως, οι αδιανόητες χρονικές κλίμακες και οι αποστάσεις που εμπλέκονται, κάνουν δύσκολο για τους αστροφυσικούς να υπολογίσουν με ακρίβεια τα ποσοστά των CMB, που οφείλονται στους πρώιμους γαλαξίες.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι καθώς τα διαστημικά τηλεσκόπια και τα συστήματα ανάλυσης που χρησιμοποιούμε γίνονται πιο εξελιγμένα, μαθαίνουμε περισσότερα για το Σύμπαν και όσα περιλαμβάνει. Αυτό σημαίνει πως μερικές από τις παλαιότερες υποθέσεις μας για την δημιουργία του, ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν για να ταιριάζουν με τα νέα δεδομένα, ακόμα και αν αυτά έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον σχηματισμό του Σύμπαντος.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που καταγράφονται εδώ, μπορεί να καταστεί απαραίτητο να λάβουμε υπόψη [άλλα] κοσμολογικά μοντέλα», γράφουν οι ερευνητές στην δημοσιευμένη εργασία τους.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Nuclear Physics B.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.