Ο Trump έχει βάλει σε έναν εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου τις ΗΠΑ, με στόχο την Κίνα. Όμως, τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα περίμενε. Οι δείκτες μέχρι στιγμής δείχνουν μεγάλο σοκ στις αγορές, με μόνο την Κίνα και την Ιαπωνία να παρουσιάζουν σχετική σταθερότητα. Οι νέοι δασμοί του Trump κατά τις Κίνας, εκτοξεύθηκαν στο 104%, κάνοντας πολύ δύσκολο σε εταιρίες όπως η Apple, να διαχειριστούν το μεγάλο κόστος, ενώ την ίδια στιγμή η μεταφορά των γραμμών παραγωγής τους στις ΗΠΑ, είναι πρακτικά αδύνατη.
Όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μπαίνουν σε εμπορικό πόλεμο όμως, οι συνέπειες γίνονται εμφανείς σε όλο τον πλανήτη.
Σήμερα, ο Xi Jinping παίζει με την υπομονή του Trump και δηλώνει πως η τακτική του θα οδηγήσει στην καταστροφή τα αμερικανικά νοικοκυριά και θα έχει ολέθριες επιπτώσεις. Η πρώτη επιβολή δασμών του Trump, ύψους 34% (στους ήδη υπάρχοντες δασμούς 20%), υποδέχθηκαν στην Κίνα με δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα. Όταν είδε την απάντηση ο Trump, ξεκίνησε με απειλές και τελικά επέβαλε σήμερα άλλο 50% δασμούς, φτάνοντας συνολικά το 104%. Παράλληλα, απειλεί εκ νέου την Κίνα, πως αν δεν αποσύρει του δασμούς της, θα επιστρέψει με νέο χτύπημα.
Θα περίμενε κανείς ο Xi Jinping να κάνει πίσω, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας δήλωσε:
«Η τακτική των ΗΠΑ είναι εντελώς αβάσιμη. Πρόκειται για τυπική μονομερής περίπτωση εκφοβισμού».
«Τα αντίμετρα που έχει λάβει η Κίνα αποσκοπούν στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων της και στη διατήρηση της κανονικής διεθνούς εμπορικής τάξης. Είναι απολύτως νόμιμα».
«Η απειλή των ΗΠΑ για κλιμάκωση των δασμών στην Κίνα είναι ένα λάθος πάνω στο λάθος. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτει τον εκβιαστικό χαρακτήρα των ΗΠΑ, τον οποίον η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δικό τους δρόμο, η Κίνα θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος».
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις, η Κίνα επέστρεψε ανεβάζοντας του δασμού για τα αμερικανικά προϊόντα, στο 84%.
Αυτή η άνοδος είναι η ταφόπλακα των αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας, στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Για να μπορούμε να καταλάβουμε την τεράστια διαφορά, στην Κίνα 1 δισεκατομμύριο πολίτες διαθέτουν ένα smartphone. Στις ΗΠΑ αυτός ο αριθμός βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 200 με 300 εκατομμύρια.
Στην παρούσα φάση η κίνα έχει μπει σε έναν μαραθώνιο, με τις ΗΠΑ να έχει μπει σε αγώνα ταχύτητας. Η Κίνα περιμένει πως στην πορεία οι ΗΠΑ θα “κλατάρουν”.
Ο Trump από την άλλη θεωρεί πως η αγορά των ΗΠΑ είναι τόσο επικερδής για την Κίνα, που θα την αναγκάσει να λυγίσει αργά ή γρήγορα.
Στην παρούσα κατάσταση οι δύο χώρες χάνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Όμως, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήδη άρχισε να αυξάνεται και πλήττονται οι πολίτες, που υποσχέθηκε να προστατεύσει ο Trump.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Να απαλλαγεί η Ευρώπη από Visa και Mastercard
Την ίδια στιγμή η Κίνα επιχειρεί να προσεγγίσει Ιαπωνία, Νότια Κορέα και φυσικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δημιουργήσει ένα αντισυστημικό μπλοκ αμοιβαίας συνεργασίας.
Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο δείχνουν όλο και πιο ασταθή, όσο συνεχίζεται η παράνοια του εμπορικού πολέμου, με την εφοδιαστική αλυσίδα εκατοντάδων επιχειρήσεων να βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Οι αμερικανικές εταιρίες δεν έχουν ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε και τον χρόνο για να μεταφέρουν την γραμμή παραγωγής στις ΗΠΑ, κάτι που ούτως η άλλως θα οδηγήσει σε ακριβότερα προϊόντα, αλλά και πιθανότατα χαμηλότερης ποιότητας στα προϊόντα, αφού οι ΗΠΑ δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό για να αναλάβει τη δουλειά.
Η Κίνα όμως δε χρησιμοποιεί μόνο τους δασμούς σαν μορφή πίεσης. Τον Περασμένο Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση Trump επέβαλε το πρώτο 10% των δασμών, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα κατά της Google για παραβίαση του αντιμονοπωλιακών νόμων της χώρας, ενώ ακολούθησαν έρευνες και για άλλες εταιρίες των ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, η Κίνα έδειξε πως μπορεί να χτυπήσει και σε άλλα μέτωπα, πέρα από τις εμπορικές ροές.
Αυτή τη στιγμή η Κίνα είναι υπεύθυνη για τοι 20-25% των εισαγωγών της ΗΠΑ, κάθε χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 438.900.000.000 δολάρια κάθε χρόνο. Όμως στη λίστα των προϊόντων δε βλέπουμε τόσο κινεζικά προϊόντα, αλλά αμερικάνικα, που κατασκευάζονται στην Κίνα. Συσκευές όπως iPhone, iPad, κονσόλες και υπολογιστές, όπως επίσης και μπαταρίες για κάθε τεχνολογικό προϊόν.
Όμως η λίστα δε σταματάει εδώ. Οι ΗΠΑ εισάγουν σχεδόν τα πάντα από την Κίνα, από βίδες μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Αυτό δείχνει πως οι ΗΠΑ έχουν περισσότερο ανάγκη την Κίνα, από ότι η Κίνα τις ΗΠΑ.
Πάμε τώρα, να δούμε τι εισάγει η χώρα της ανατολής από τις ΗΠΑ και δίνει ποσό κοντά στα 165.000.000.000 δολάρια το χρόνο -ποσό που αντιστοιχεί στο 8% των συνολικών εισαγωγών συνολικής αξίας 2.5 με 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στα προϊόντα αυτά θα βρούμε ηλεκτρικά μηχανήματα και βαρύ εξοπλισμό, για αεροσκάφη και αεροδιαστημικά εξαρτήματα. Στη συνέχεια έχουμε τα γεωργικά προϊόντα, ζωοτροφές και δημητριακά, όπως επίσης χοιρινό κρέας, με την Κίνα να χάνει μεγάλο πληθυσμό χοίρων, λόγω της αφρικανικής πανώλης.
Η μεγάλη αλλαγή στο Cosmote One για τη καρτοκινητή!
Όμως, όλα αυτά τα προϊόντα η Κίνα μπορεί να τα βρει από άλλες πηγές, όπως την Ευρώπη, ώστε να μη δουν οι πολίτες διαταραχές στον εφοδιασμό.
Έτσι, ο κινεζική κυβέρνηση μπορεί να πλήξει τομείς που συνδέονται με την πολιτική βάση του Τραμπ (τις αγροτικές πολιτείες), ο οποίος πλήττει τα πάντα στην Κίνα. Αυτή η ασυμμετρία υποδήλωνε ότι η Κίνα αξιολογεί την απάντησή της για να αποφύγει την υπερβολική κλιμάκωση, διατηρώντας πιθανώς χώρο για διαπραγματεύσεις.
Μετά το 84% έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί.
Το μεγαλύτερο όπλο της Κίνας όμως είναι οι έλεγχοι στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, με την χώρα να κατέχει το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Αυτά τα υλικά είναι κρίσιμα τόσο για την τεχνολογική βιομηχανία, όσο και για την αμυντική. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα υπενθυμίζει στον Trump πόσο αναγκαία είναι.
Ο Roland Rajah, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Lowy, εξήγησε στο BBC ότι η Κίνα έχει μια «ευρεία εργαλειοθήκη» για αντίποινα, όπως η περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματός της ή η πίεση των αμερικανικών επιχειρήσεων.
«Το ερώτημα είναι πόσο συγκρατημένοι θα είναι. Υπάρχουν αντίποινα για να σωθεί το πρεστίζ και άλλα με τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Κίνα θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Μπορεί όμως, να το κάνει».
Από ότι φαίνεται, μόλις το έκανε…
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.