Skip to content

Η Κίνα ανοίγει τρύπα βάθους 10.000 μέτρων! Τι θέλει να πετύχει;

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
τρύπα κίνα

Το εσωτερικό της Γης πάντα αποτελούσε μυστήριο και έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες, θεωρίες συνομωσίας και την λογοτεχνία. Όμως, πάντα προσέλκυε και την προσοχή την επιστήμης και φυσικά των γεωλόγων. Η Κίνα κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τρύπα βάθους 10 χιλιομέτρων, στον φλοιό της Γης.

Η εν λόγω τρύπα θα γίνει η βαθύτερη γεώτρηση της Κίνας και θα δημιουργηθεί στην λεκάνη Tarim, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Η τρυπά θα είναι αρκετά μικρή σε διάμετρο και στοχεύει να ξεπεράσει πάνω από 10 ηπειρωτικά στρώματα, ώστε να φτάσει στην Κρητιδική περίοδο του φλοιού της Γης. Εκεί θα βρει πετρώματα ηλικίας πάνω από 145 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Wang Chunsheng, τεχνικός εμπειρογνώμονας που συμμετείχε στην επιχείρηση, είπε ότι η διάνοιξη μιας γεώτρησης βάθους άνω των 10.000 μέτρων είναι μια τολμηρή προσπάθεια για να εξερευνήσουμε το άγνωστο έδαφος της Γης και να διευρύνουμε τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης.

Τρύπα Κίνα

«Η δυσκολία κατασκευής του έργου γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που οδηγεί σε δύο λεπτά χαλύβδινα καλώδια», δήλωσε ο Sun Jinsheng, ακαδημαϊκός στην Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών.

Η εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, στις 11:46 το πρωί. Αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο στην εξερεύνηση της Κίνας, στα έγκατα της Γης, παρέχοντας μια ευκαιρία να μελετηθούν περιοχές, αρκετά κάτω από την επιφάνεια.

Τράπεζα Πειραιώς – Αλλαγές σε καταστήματα, ταμεία, διπλή αλλαγή στις κάρτες!

Βέβαια, ακόμα και αν καταφέρει να φτάσει τα 10.000 μέτρα βάθους, θα παραμένει πίσω από τους Ρώσους, που έφτασαν τα 12.262 μέτρα, το 1990, μετά από 20 χρόνια γεώτρησης.

Μέσα από αυτή την γεώτρηση, η Κίνα θα μάθει περισσότερα για το υπέδαφός της, ενώ στοχεύει στην ανακάλυψη ενεργειακών πόρων, που θα βοηθήσουν στην οικονομία της.  Παράλληλα, θα μελετήσουν την σύνθεση της Γης, για να εκτιμήσουν τους κινδύνους καταστροφών, όπως σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Πηγή: News.cn

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Tags: Science
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.