Εν μέσω του κρίσιμου ρόλου των υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών στην παγκόσμια μετάδοση δεδομένων, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία αναδύεται για την αξιοποίηση του τοπίου της Αρκτικής που ξεπαγώνει.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Politico ρίχνει φως στο έργο Far North Fiber, την προσπάθεια μιας κοινοπραξίας να αναπτύξει ένα καλώδιο βαθέων υδάτων που θα εκτείνεται πάνω από 9.000 μίλια μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος.
Αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα έχει ως στόχο να συνδέσει την Ευρώπη με την Ιαπωνία, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις προσγείωσης σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως η Αλάσκα, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία.
Έργα εντός του 2024 για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε όλη την Ελλάδα! Οι δεσμεύεις κάθε παρόχου
Η έναρξη του έργου, κατά ειρωνικό τρόπο, πηγάζει από την πιεστική απειλή της κλιματικής αλλαγής. Καθώς η Αρκτική υφίσταται πρωτοφανή απόψυξη, οι προηγουμένως απρόσιτες περιοχές γίνονται προνομιακό έδαφος για την ανάπτυξη υποδομών.
Ο Ik Icard, επικεφαλής στρατηγικής της Far North Digital, βλέπει αυτή την περιβαλλοντική αλλαγή ως μια μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία, αναφέροντας το “γλυκό σημείο” της προσβασιμότητας εντός της Αρκτικής.
Επιπλέον, οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι η αρκτική διαδρομή προσφέρει αυξημένη ασφάλεια σε σύγκριση με τις υπάρχουσες γραμμές, δεδομένων των τρωτών σημείων που αντιμετωπίζουν τα σημερινά δίκτυα λόγω τυχαίων ζημιών και σκόπιμων δολιοφθορών.
Παρά το σημαντικό κόστος – που εκτιμάται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,08 δισεκατομμύρια δολάρια) – η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον με μια επένδυση ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Καθώς η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας το 2026 ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις για την απαλλαγή των αρκτικών υδάτων από πάγους έως το 2035, το έργο Far North Fiber συμβολίζει τη σύγκλιση της τεχνολογικής φιλοδοξίας και της περιβαλλοντικής αλλαγής, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή υπερωκεάνιας συνδεσιμότητας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Εδώ ο κόσμος καίγεται…