Δημήτρης Παπαστεργίου: Με σημαντικά έργα και επενδύσεις βελτιώνουμε εντός του 2024 τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη τη χώρα – Απάντηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Γιώργου Νικητιάδη

Στις επενδύσεις των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης με θέμα «Αυξήσεις Τιμών στις Τηλεπικοινωνίες».

Συνολικά, οι επενδύσεις των εταιρειών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία. Αναφερόμενος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εκπροσώπους των παρόχων, ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι ως το 2026 οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση γραμμών Fiber to the Home ως εξής: η Vodafone Ελλάδας θα έχει υλοποιήσει 850.000 γραμμές FTTH, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000.

«Εάν αυτό συνδυαστεί άμεσα και με γενναίες αποφάσεις για παύση χρήσης του χαλκού σε κτίρια στα οποία μπαίνει οπτική ίνα μέσω των δύο προγραμμάτων επιδότησης που έχουμε εξασφαλίσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΠΔΕ, δηλαδή του Smart Readiness και του Gigabit voucher, θα μιλάμε για ακόμη πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στους δείκτες ευρυζωνικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσω του «Smart Readiness», προγράμματος που ήδη υλοποιείται, χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100.000.000 ευρώ.

Μέσω του Gigabit voucher, που βρίσκεται σε διαδικασία νομοθέτησης, χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική πάνω από 250 Mbps για 400.000 συνδρομητές, με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80.000.000 ευρώ. «Το 2018 δεν είχαμε καθόλου οπτική ίνα σε σπίτια, ενώ σήμερα είμαστε στο 36%, ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το FTTH, το Σεπτέμβριο του 2022 ο αριθμός των νοικοκυριών που είχαν πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών αυξήθηκε σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021 κατά 34.5% (4η θέση στην ΕΕ ως προς το ρυθμό αύξησης).

Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι μέσα στο 2024 η κατάσταση σε σχέση με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη ζωή μας αλλάζει άρδην». Ακόμη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι η Cosmote ανακοίνωσε επισήμως ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις στις τιμές χονδρικής έως 28%, ενώ ο νέος παίκτης χονδρικής που είναι η ΔΕΗ έχει, επίσης, δεσμευτεί για αντίστοιχες μειώσεις. «Άρα, όχι μόνο δεν αυξάνονται οι τιμές αλλά αναμένεται η πρακτική αυτή να φέρει μειώσεις στις τιμές λιανικής, δηλαδή σε αυτές που φτάνουν στον καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το πρόβλημα είναι ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν τρεις υπηρεσίες οπτικής ίνας στην ίδια περιοχή της Αθήνας ενώ ξέρουμε ότι άλλες πόλεις δεν θα την έχουν ποτέ; Σαν ποσοστό καλό φαίνεται αλλά ο μέσος όρος ποτέ δεν δείχνει την αλήθεια. Στο εξωτερικό υπάρχει σχεδόν παντού διαθέσιμη η οπτική ίνα. Και εκεί που δεν υπάρχει, υπάρχει VDSL.

  2. Κανένας εργολάβος δεν δέχεται να κάνει εξωτερική εγκατάσταση οπτικής ίνας όταν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών διώροφου κτίσματος. Έτσι γίνεται ο αποκλεισμός του υποψηφίου πελάτη για τον οποίον είναι απαραίτητη η μεγάλη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων για την δουλειά του. Η cosmote δεν παίρνει καμμία θέση ούτε απαντά για την επίλυση του κωλύματος. Φυσικά ο κάθε εργολάβος δίκιο έχει ώστε να κάνει μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση και να πληρωθεί για το όλον. Λυπάμαι που είμαι πελάτης της Cosmote.

  3. Από όσα θυμάμαι ο νόμος λέει ότι από τη στιγμή που κάποιος που μένει από την πολυκατοικία, είτε ένοικος είτε ιδιοκτήτης, θέλει να βάλει οπτική ίνα είναι υποχρεωμένοι να γίνει. Ακόμα και αν διαφωνούν οι υπόλοιποι. Ψαξτο πάντως γιατί έχει συμβεί και σε άλλους αυτό.

  4. Εγώ που μένω στην Κω η καλύτερες ταχύτητες υπάρχουν σε ένα χωριό που έχει φτιαχτεί το hot spot που υπάρχουν λαθρομετανάστες εννοώ η πόλη και περιμετρικά στην πόλη δεν υπάρχει καλή ταχύτητα εγώ δηλαδή έχω στο σπίτι έως 24 Mbps max και πιάνω 3.2 έως 5 mbps και είναι μονοπώλιο η cosmote έλεος είμαστε στο 2024 και έχουμε ταχύτητες έτος 2000

  5. Χωριό στα Σέρρες μεγιστη ταχύτητα 1 στο καλύτερο, συνήθως 0.8.
    2024 και ακόμη περιμένω από το Σαμαρά δωρεάν ίντερνετ παντού σε όλη την Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.