Οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν έναν κρυφό παράγοντα αύξησης της θερμοκρασίας για τα ρεκόρ ζέστης που παρατηρήθηκαν το 2023 και 2024 και βρήκαν έναν απροσδόκητο ένοχο. Αυτό ήταν το νέφος πάνω από την Ανατολική Ασία που είχε καθαρίσει πολύ γρήγορα, αφαιρώντας ένα βασικό στρώμα ατμοσφαιρικής προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Robert Allen, κλιματολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside, αναφέρει ότι συνεργάστηκε με δεκάδες συναδέλφους του παγκοσμίως για να εκτελέσουν οκτώ υπερσύγχρονα κλιματικά μοντέλα μέσω χιλιάδων προσομοιωμένων μελλοντικών εξελίξεων. Όλες οι μετρήσεις οδηγούσαν σε μικροσκοπικά σωματίδια που σκεδάζουν τον ήλιο, τα οποία ονομάζονται αερολύματα. Τα αερολύματα ψύχουν τον πλανήτη αντανακλώντας το ηλιακό φως και διαδίδοντας ανακλαστικά σύννεφα.

Γη θερμότητα ωκεανοί

Η Ανατολική Ασία, και ιδιαίτερα η Κίνα, διοχέτευσε τεράστιες ποσότητες αυτών των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής άνθησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια το Πεκίνο ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία για καθαρό αέρα. Μεταξύ 2010 και 2020 οι εκπομπές διοξειδίου του θείου, μια σημαντική πηγή θειικών αερολυμάτων, μειώθηκαν κατά περίπου 75%. Από ανθρώπινης άποψης ο καθαρισμός του νέφους είναι μια αναμφισβήτητη νίκη. Από κλιματικής όμως άποψης αφαίρεσε ένα προσωρινό σκίαστρο. Λιγότερα ανακλαστικά σωματίδια σήμαιναν ότι περισσότερη ηλιακή ενέργεια έφτανε στην επιφάνεια της Γης, ειδικά πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Αυτή είναι η μέγιστη ηλικία που μπορεί να ζήσει ένας μέσος άνθρωπος, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι η μειωμένη αιθαλομίχλη και ο καθαρότερος αέρας στην Ανατολική Ασία πρόσθεσαν περίπου 0,05 °C επιπλέον θέρμανσης ανά δεκαετία – αρκετή για να εξηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιτάχυνσης από το 2010. Ακόμη οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στην Ανατολική Ασία. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία εξαπλώνει θερμικές ανωμαλίες σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, για παράδειγμα, υπέστησαν καλοκαίρια ρεκόρ το 2023, εν μέρει επειδή ο πλανήτης στο σύνολό του ήταν θερμότερος από το συνηθισμένο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Communications Earth & Environment. 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.