H αλήθεια είναι πως η Huawei, παρά την όποια κριτική δέχεται, έχει καταφέρει εντυπωσιακά να σταθεί στην παγκόσμια αγορά. Μέχρι το 2019, η εταιρεία ανταγωνιζόταν ισάξια κολοσσούς όπως η Samsung και η Apple, πετυχαίνοντας να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
Ωστόσο, η ένταξή της στην Entity List των ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, έθεσε ένα σοβαρό εμπόδιο στην πορεία της. Η απαγόρευση πρόσβασης στην αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού, ιδιαίτερα την απομάκρυνση από το λειτουργικό σύστημα Android της Google, ανάγκασε την Huawei σε μια τολμηρή στρατηγική αυτονομίας.
Το HarmonyOS Next, η τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, αποτελεί πλέον ένα λειτουργικό χωρίς την εξάρτηση από το Android. Η εταιρεία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος εφαρμογών, αποκλειστικά σχεδιασμένων για το HarmonyOS, με άριστα θα λέγαμε αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Περίπου ένα χρόνο μετά την ένταξή της στην Entity List, οι αμερικανικές αρχές επέλεξαν να επιβάλλουν νέους περιορισμούς, απαγορεύοντας σε εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία την προμήθεια προηγμένων chip στην Huawei. Αποκλεισμένη από το Android, την Google και τα δικά της 5G chipset, χρησιμοποίησε 4G εκδόσεις των Snapdragon σε πλήθος μοντέλων που κυκλοφόρησε στη συνέχεια, όπως τα Huawei P50, Mate 50 και P60.
Καταργήθηκε η προσκόμιση φωτοαντιγράφου ταυτότητας! Αυτός είναι ο νέος τρόπος
H Huawei αυτή τη στιγμή δεν είναι ο μόνος κορυφαίος κατασκευαστής premium smartphones στη Κίνα, ωστόσο ετοιμάζεται να κάνει ξανά ένα πολύ δυνατό come back στη global αγορά σύμφωνα με ένα νέο report. Η μη ύπαρξη εφαρμογών Google στα Huawei smartphones ήταν κάτι που μέχρι σήμερα την εμπόδισε να κάνει το μεγάλο push στη global αγορά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα smartwatches, όπως έχουμε δει και στην Ελλάδα.
Μόλις ένα εξάρτημα μακριά από την Global αγορά
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας asia.nikkei.com, η Huawei σχεδιάζει να επεκταθεί σε 60 χώρες, ενώ μάλιστα το τελευταίο και πιο πρόσφατο αναδιπλούμενο smartphone της,, το Mate X6, παρουσιάστηκε εκτός Κίνας σε αγορές όπως το Ντουμπάι, η Κουάλα Λουμπούρ και το Χονγκ Κονγκ. Η κύρια πρόκληση που εμποδίζει την Huawei να επανακτήσει την παγκόσμια κυριαρχία της, όπως πριν τους αμερικανικούς περιορισμούς, είναι η αδυναμία της να αποκτήσει επεξεργαστές στα 3nm.
Παρόλο που η SMIC είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών στον κόσμο μετά την TSMC και την Samsung Foundry, δεν έχει πρόσβαση σε μηχανήματα EUV τα οποία είναι απαραίτητα για την δημιουργία επεξεργαστών κάτω από τα 7nm. Εάν δεν αναπτυχθεί μια εναλλακτική λύση με τη βοήθεια της Κίνας, η Huawei παραμείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της τόσο ως προς την απόδοση των επεξεργαστών αυτών αλλά και ως προς την κατανάλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο smartphone της Huawei με google services ήταν το Huawei P30 Pro.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.