Ομαδική αγωγή που κατατέθηκε το 2020 ισχυριζόταν ότι το incognito mode του Google Chrome δεν προστατεύει πλήρως τους χρήστες από την παρακολούθηση στο διαδίκτυο. Τον Δεκέμβριο του 2023, αναφέρθηκε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας είχε συμφωνήσει να διευθετήσει τη διαφορά αντί να αφήσει την αγωγή να πάει στο δικαστήριο. Τώρα, αρχίζουν να εμφανίζονται νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η εταιρεία.

Σύμφωνα με μια αναφορά της Wall Street Journal, η Google συμφώνησε να καταστρέψει “δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων” που συνέλεξε με λάθος τρόπο από άτομα που χρησιμοποιούν τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης. Επιπλέον, θα ενημερώσει τις πληροφορίες συλλογής δεδομένων για το πρόγραμμα περιήγησης. Η εταιρεία συμφώνησε επίσης ότι θα διατηρήσει μια ρύθμιση στο Chrome που αποκλείει τα cookies τρίτων από προεπιλογή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όταν κατατέθηκε η μήνυση το 2020, οι ενάγοντες κατηγόρησαν την Google ότι ήταν σκόπιμα ασαφές πως το incognito mode του Chrome δεν εμποδίζει την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών. Η ομάδα ισχυρίστηκε επίσης ότι η Google μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα στην ανώνυμη περιήγηση και να τη συσχετίζει με προφίλ χρηστών που είναι συνδεδεμένα σε αυτήν την εγκατάσταση του browser της.

Ως απάντηση στους ισχυρισμούς, ο οργανισμός που εδρεύει στο Mountain View υποστήριξε ότι η οθόνη εκκίνησης που βλέπετε όταν ανοίγετε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης προειδοποιεί τους χρήστες ότι η ανώνυμη περιήγηση δεν σημαίνει πως είστε αόρατοι.

Αν και έχει επιτευχθεί συμφωνία, η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η τελική έγκριση εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του δικαστή Yvonne Gonzalez Rogers. Ενώ το δικαστήριο δεν ενέκρινε μια κατηγορία εναγόντων για οικονομικές αποζημιώσεις, επιτρέπει στους χρήστες να μηνύσουν την Google μεμονωμένα. Η έκθεση αναφέρει ότι οι χρήστες έχουν ήδη υποβάλει ατομικές μηνύσεις στην πολιτεία της Καλιφόρνια για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Όσον αφορά τους όρους του διακανονισμού, η Google ενδέχεται να έχει ήδη εργαστεί για την εφαρμογή κάποιων από τις αλλαγές. Η εταιρεία σχεδιάζει ήδη να απενεργοποιήσει όλα τα cookie τρίτων μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, τον Ιανουάριο, εντοπίστηκε στην έκδοση 122 του Chrome Canary ότι η Google είχε προσαρμόσει τη γλώσσα στη δήλωση αποποίησης ευθύνης του incognito mode για να είναι πιο σαφής σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του. Η νέα δήλωση αποποίησης ευθυνών περιέχει την πρόταση “This won’t change how data is collected by websites you visit and the services they use, including Google.”

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.