Αρκετός κόσμος κάνει χρήση του Incognito mode στον browser του, πιστεύοντας πως κανείς δεν βλέπει όλα όσα κάνει. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει ούτε ίσχυε ποτέ. Αυτό που κάνει το Incognito mode είναι να σβήνει όλα τα δεδομένα, μετά το τέλος της περιήγησης από την συσκευή του χρήστη. Έτσι δεν υπάρχει ιστορικό περιήγησης, ούτε κρατάει ο browser τα κείμενα που έχουμε συμπληρώσει σε διάφορες φόρμες ιστοσελίδων. Η αλήθεια είναι πως αυτό ήταν γνωστό εδώ και καιρό, όμως ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με το θέμα επαρκώς.

Τώρα η Google ετοιμάζεται να πληρώσει πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αυτό ακριβώς το θέμα, αφού θεωρείται πως παραβίασε την ιδιωτικότητα των χρηστών. Για αυτό, αλλάζει το κείμενο της αποποίησης ευθύνης όταν μπαίνει ο χρήστης στην ανώνυμη περιήγησης του browser του, ώστε να κάνει κατανοητό πως τα δεδομένα περιήγησης συλλέγονται κανονικά, ακόμα και όταν ο χρήστης βρίσκεται σε incognito mode.

Ακόμα και με το νέο κείμενο, δεν γίνεται σαφές αν η Google και άλλοι μπορούν να συλλέξουν δεδομένα σε incognito mode. Από την άλλη, η συλλογή δεδομένων είναι υψίστης σημασίας για την λειτουργία του browser, καθώς είναι κάτι που γίνεται από την αρχή του διαδικτύου. Πρακτικά ο browser αποθηκεύει ένα αρχείο στον υπολογιστή μας, με τις σελίδες που έχουμε επισκεφθεί, ώστε να μπορεί να μας κρατάει συνδεδεμένους στις υπηρεσίες μας. Για παράδειγμα, αν είμαστε στο Facebook, να μην χρειάζεται να κάνουμε login κάθε φορά που ανοίγουμε μια σελίδα. Παράλληλα, η Google χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά ώστε να μας δείξει διαφημίσεις που μας αφορούν, με βάση τα ενδιαφέροντά μας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η αποδοχή των Cookies δεν σημαίνει πως η Google μαθαίνει όλα μας τα μυστικά και τις συνομιλίες μας.

Samsung Galaxy S24 Series: Πως να δεις ζωντανά τo Unpacked

Όπως και να έχει, σύμφωνα με το MSPowerUser, στην beta έκδοση του Chrome, η Google άλλαξε το κείμενο στην πρώτη παράγραφο, όταν μπαίνουμε στο incognito mode.

Η τρέχουσα δήλωση αποποίησης ευθυνών ξεκινά λέγοντας, “Έχετε γίνει ανώνυμος”. Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε ιδιωτικά και άλλα άτομα που χρησιμοποιούν αυτήν τη συσκευή δεν θα δουν τη δραστηριότητά σας. Ωστόσο, οι λήψεις, οι σελιδοδείκτες και τα στοιχεία της λίστας ανάγνωσης θα αποθηκευτούν.” Η αναθεωρημένη έκδοση που βρίσκεται στο Chrome Canary λέει, “Έχετε γίνει ανώνυμος”. Οι άλλοι που χρησιμοποιούν αυτήν τη συσκευή δεν θα δουν τη δραστηριότητά σας, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε πιο ιδιωτικά. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο συλλογής δεδομένων από ισότοπους που επισκέπτεστε και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, συμπεριλαμβανομένης της Google. Οι λήψεις, οι σελιδοδείκτες και τα στοιχεία της λίστας ανάγνωσης θα αποθηκευτούν.”

Πρακτικά η Google λέει το αυτονόητο, πως σε Incognito mode, μετά το κλείσιμο του browser, διαγράφονται το ιστορικό και τα κείμενα που προσθέσαμε σε φόρμες ιστοσελίδων, ώστε κάποιος άλλος που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Κατά τα άλλα, οι σελίδες και οι υπηρεσίες που επισκεπτόμαστε, κάνουν αυτό που έκαναν πάντα και συλλέγουν τις λειτουργικές πληροφορίες που χρειάζονται.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.