Πρόσφατα, ο Global System for Mobile Communication Association (GSMA) δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και χρησιμοποιεί smartphone.

Από αυτούς τους πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους, ένα σημαντικό ποσοστό είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι παγκόσμιοι νομοθέτες έχουν θέσει το ερώτημα πώς να διατηρήσουν τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο.

Τώρα, η Google δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο “Legislative Framework for Protecting Children and Teens Online”. Σε μια ανάρτηση στο blog της, η Google συνόψισε τις σκέψεις της σχετικά με το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να προσεγγίσουν τη διατήρηση της ασφάλειας των παιδιών στον κυβερνοχώρο.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Google δεν πιστεύει ότι τα συστήματα επαλήθευσης ταυτότητας και ηλικίας – λύσεις που προτείνονται συχνά – είναι πάντα η σωστή κίνηση.

Η Google λέει ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να “εξετάσουν προσεκτικά” αν “η απαίτηση από τους ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων) να υποβάλλουν περιττές ταυτοποιήσεις ή ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες” είναι καλή ιδέα.

Ο τεχνολογικός κολοσσός αναφέρεται σε πολιτικές που προτείνονται ή/και θεσπίζονται από κυβερνήσεις που αναγκάζουν τις εταιρείες να επαληθεύουν την ηλικία ή/και την ταυτότητα των χρηστών πριν τους δώσουν πρόσβαση.

Παράδειγμα αποτελεί η πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, η οποία ψήφισε πρόσφατα νόμο που απαιτεί από όλες τις ιστοσελίδες ενηλίκων, δηλαδή, αυτές που έχουν πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο), να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών. Σε απάντηση, ο δημοφιλής ιστότοπος πορνό PornHub μπλόκαρε κάθε πρόσβαση για τους κατοίκους της Γιούτα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Φυσικά, αν η Google λέει ότι τα συστήματα επαλήθευσης ταυτότητας και ηλικίας είναι μάλλον “περιττά”, τότε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά στο διαδίκτυο; Η απάντηση βρίσκεται στον σχεδιασμό των προϊόντων.

Το πλαίσιο πολιτικής της Google υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης “των βέλτιστων συμφερόντων των παιδιών και των εφήβων” απευθείας στον σχεδιασμό των προϊόντων της. Η Google πιστεύει ότι αυτό είναι που πρέπει να νομοθετηθεί.

Με άλλα λόγια, να μην υποχρεώνονται οι εταιρείες να αποκλείουν τα παιδιά από τους ιστότοπους και τις εφαρμογές, αλλά να απαιτούν από αυτές να δημιουργούν εμπειρίες που “σταθμίζουν ολιστικά ζητήματα όπως η ασφάλεια, η σωματική και ψυχική ευεξία, η ιδιωτικότητα, η αντιπροσωπευτικότητα, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία συμμετοχής στην κοινωνία”.

Ομοίως, η Google ανησυχεί για την ευρεία προστασία που ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 18 ετών. Πολιτικές με αυτό το πνεύμα, υποστηρίζει η εταιρεία, αγνοούν τις “διαφορές στην ωριμότητα, την ικανότητα και τους κινδύνους βλάβης μεταξύ παιδιών και εφήβων”

Ουσιαστικά, η Google δεν πιστεύει ότι οι πολιτικές για την προστασία των παιδιών κάτω των δέκα ετών θα πρέπει εγγενώς να ισχύουν και για έναν δεκαεξάχρονο, για παράδειγμα.

Φυσικά, η Google κατανοεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαλήθευση της ηλικίας μπορεί να είναι απαραίτητη. Όταν αυτό συμβεί, όμως, η εταιρεία ελπίζει να δει “ένα λειτουργικό, διαλειτουργικό πρότυπο που να διατηρεί τη δυνατότητα για ανώνυμες ή ψευδώνυμες εμπειρίες”.

Ο χρόνος θα δείξει αν οι νομοθέτες συμφωνούν με το πλαίσιο πολιτικής της Google.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπάμε αυτό το site είναι καταπληκτικο με σημαντικα νέα!!!! Συγχαρητήρια σε όλους!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.